TEADLASED ⟩ Nõudepesunuustiku soovituslik kasutusiga võib sind üllatada

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Pealtnäha puhas, lõhnata ja väljanägemiselt täitsa korralik nõudepesunuustik peidab endas tegelikult väga räpast saladust.

Nõudepesunuustikud on üldjuhul räpaseimad esemed meie köökides. Norra teadurid otsustasid seetõttu võtta luubi alla erinevad Euroopas müügil olevad nõudepesunuustikud. Projekti kaasati lisaks ligemale 10 000 eurooplast, kelle nõudepesuharjumusi teadurid nuustikute kõrval uurisid. Ajakirjas International Journal of Food Microbiology 2022. aastal avaldatud teadustöö andis üpris põhjapaneva tulemuse.

Ideaalne kasvulava

Teadlased uurisid salmonella- ja kampülobakterite elutegevust erinevatel nuustikutel. Tuleb välja, et nuustiku poorne tekstuur on kõiksugustele bakteritele väga soodsaks kasvulavaks. Kui soolepõletikku põhjustav kampülobakter suudab terve ööpäeva nuustikul vastu pidada, siis salmonelloosi põhjustav salmonellabakter suudab sellel suisa seitse päeva edukalt paljuneda.

Uuringut juhtinud doktor Trond Moretro sõnul kipuvad paljud koduomanikud nuustikut vahetama alles siis, kui see haisema hakkab. Uuringu põhjal võib aga öelda, et ühe nõudepesusvammi keskmine kasutusiga on kõigest nädal. «Inimese nina ei tunne väheste kasutuskordade järel seda lõhna veel. Nuustiku vahetusega ei tohiks venitada seni, kuni see haisema hakkab,» paneb Moretro südamele. Ta lisab, et lehkav nuustik on sulaselge märk sellest, et nuustiku vahetusega on hiljaks jäädud.

Puhastus pole midagi keerulist

Teadlased leidsid, et räpaste nuustikute puhastamiseks toimib suurepäraselt kuum vesi: nuustikuid võib ekspertide soovitusel kõrgel temperatuuril keeta või suisa nõudepesumasinas puhtaks pesta.

Nõudepesu järel tuleb aga nuustik veest tühjaks pigistada: mida niiskemaks jääb nuustik, seda soodsamad tingimused on bakteritel paljunemiseks. Uuringu järgi kulub mõnedel nuustikutel kuivamiseks üle 24 tunni. Sellest ja nuustiku kiududesse kinnitunud mikroskoopilistest toiduosakestest piisab, et bakterid jälle vohama hakkaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles