Naudime kogu perega sooja aastaaega: kuidas veeta rohkem aega värskes õhus ja muuta koduõhk puhtamaks?

Xiaomi
Copy
Foto: Xiaomi

Kevad on veetlevaim aastaaeg, mil saame rohkem värskes õhus olla. Selle kasulikkus on vaieldamatu: õues viibides saab keha rohkem hapnikku, intensiivistub loomulik D-vitamiini tootmine, alanevad meie pinged, paranevad meeleolu ja töövõime, tugevneb immuunsus, väheneb migreenihoogude, depressiooni jms tõenäosus.

Soojal aastaajal tahaks üha sagedamini avada aknaid, et nautida värske õhu puhanguid ning seepärast lugege, kuidas siseõhku puhastada ja värskena hoida.

Foto: Xiaomi

Kuidas koduõhku puhastada?

Tehke kodu korda. Ka kerge kevadpuhastus ja koristamine võib aidata tervislikumat ja mugavamat keskkonda luua. Koristustöödeks mobiliseerib meid enim ere kevadpäike, mille kiirtes märkame, et aknad on mustad ja toanurkades on ämblikuvõrke. Paljud võtavad kevadel käsile järgmised tavatööd: aknapuhastus, kardinapesu, kappide korrastamine jm. Koristamine läheb ratsionaalsemalt, kui teete plaani: koostage tööde nimekiri, tabelid, kavandage, millisteks töödeks ja kui palju aega mingil päeval kulutate ning kes neid töid teeb jm.

Avage aknad ja laske sisse värsket õhku! Soojal aastaajal tahetakse tavapärasest sagedamini kodu tuulutada. See on hea lahendus, kui töötate kodus ja teil pole aega välja minna. Aga kui peres on allergikuid, levivad akna avamisel kiiresti õietolm ja allergeenid, mis võib põhjustada allergia ägenemist. Kui elate veel liiklusrohke tänava või tehase lähedal, põhjustab akna avamine vastupidise efekti: teie koju satub kahjulikke aineosakesi. Seda saab vältida, kui akende avamise asemel soetada õhupuhasti: seade eemaldab õhust mikroosakesed (õietolm, kõõm), tolmu, lõhnad, suitsu, bakterid, viirused jm. Xiaomi õhupuhasti Smart Air Purifier 4 on rakenduse abil juhitav, sellel on lastekaitse ja see võib töötada 3 režiimis: automaat-, öö- ja lemmikrežiimil. Filtreerimismeetod on neeldumispõhine. Soovitatakse kuni 48 m2 pindalaga ruumile. Seadme kaal – 5,6 kg, müratase – kuni 63 dB. Ka Xiaomi õhupuhasti Smart Air Purifier 4 Pro on rakenduse abil juhitav, sellel on lapselukk, filtreerimismeetod on mehaaniline, tootlikkus – 500 m³/h, puhastit soovitatakse kuni 60 m2 pindalaga ruumile, kaalub 6,8 kg ja müratase – kuni ≤65 dB. Need on ainulaadsed seadmed, mis eemaldavad õhust kuni 99,97% kuni 0,3 μ suuruseid osakesi ja kaitsevad meie tervist.

Lugege lähemalt ruumide õhust:

Kuidas hoolitseda koduõhu eest, et harvemini haigestuda?

Foto: Xiaomi

Puhastage voodipesu. Külma hooaja lõppedes tahaks ka magamistoa täielikult puhastada ja tolmust vabastada. Voodipesusse koguneb tolmulesti ja kui tuulutatakse ruume, võib õhus olla õietolmu, lemmikloomade kõõmast rääkimata. Seda olukorda saab parandada regulaarselt voodipesu vahetades (ning ka robottolmuimejat sagedamini käivitades). Pealegi on tulnud aeg padjad, dekoratiivpadjad, tekid, madratsikatted, kattemadratsid ja muud magamistoa tekstiilid puhtaks pesta või puhastusse viia. Magamistoa õhu värske ja puhtana hoidmiseks kasutage ka õhupuhastit.

Ostke või valmistage ise looduslik õhuvärskendaja. Kui tahate, et kodus heljuksid värsked, loodusest inspireeritud lõhnad, ostke või valmistage ise looduslik õhuvärskendaja. Selleks läheb vaja pihustiga pudelit, vett, paar lusikatäit alkoholi sisaldavat parfüümi või piiritust ja mõniteist tilka meeldivat eeterlikku õli (sobivad näiteks apelsini-, sidruni-, greibi-, lavendli-, pelargooni-, rosmariini-, teepuuõlid jm).

Neid lihtsaid soovitusi järgides ei saa koduõhku üksnes allergeenidest ja patogeensetest mikroorganismidest puhastada, vaid ka mahedalt lõhnastada.

Foto: Xiaomi

Mida värskes õhus viibides peale hakata?

Tehke pikemaid jalutuskäike. Uuringud on näidanud, et piisab ka iga päev 10–15 minutist värskes õhus jalutamisest (muidugi, mida kauem, seda parem). Harrastajate õnneks on kõigis Eesti piirkondades parke ja õpperadu. Paljudes neist on mitu erineva pikkusega rada. Muidugi piisab argipäeval koos perega maastiku imetlemiseks ka väikesest jalutuskäigust lähikonnas. Kui teil veel ei ole, ostke sammulugejaga kell või nutikäevõrud: saate võrrelda, milline pereliige kõnnib kõige rohkem.

Sõitke tõuksiga. Kui tüdinete jalutuskäikudest ja tahaksite rohkem näha, on aeg tõukeratas osta. Turuliidriks on selles valdkonnas kindlasti Xiaomi tõukerattad. Mille poolest mudelid omavahel erinevad? Põhierinevuseks Xiaomi Essentiali, Xiaomi Pro 2 ja Xiaomi Electric Scooter 3 puhul on aku: täisakuga saab vastavalt läbida 20 kuni 45 km. Ka tõukside kaal on erinev: neist kergeim, Essiantial kaalub 12 kg ja Pro 2 kaalub – 14,2 kg. Xiaomi Essential mudeli aku saab laetud vaid 3,5 tunniga, aga Pro 2 laadimiseks kulub kuni 9 tundi. Xiaomi tõuksid on kerged ja vastupidavad, neid saab kiiresti ja mugavalt kokku panna, tänu millele on neid hea transportida. Muide, üllatuste vältimiseks tasub igale teekonnale rehvide jaoks kompaktne Xiaomi õhupump kaasa võtta.

Foto: Xiaomi

Korraldage piknik. Loominguline lähenemine aitab ka tavaliseimad asjad muuta seiklusrikkaks sündmuseks! Tuleb lihtsalt tavapärane kodune õhtusöök asendada piknikuga looduses. Võtke tekk ja suunduge oma lemmikparki või lähima veekogu äärde. See on mõnusaks igapäevaelu vahelduseks, mis ei nõua palju aega.

Näpunäited piknikuks:

Suvise pikniku meelespea: kohustuslik piknikukorv ja näpunäited piknikupidajatele.

Pidage köögivilja- või iluaeda. Millegi kasvatamine on paeluv tegevus nii noortele kui vanadele. Individuaalelamu omanikele, kellel on kasvõi väike köögiviljaaed, kasvuhoone või mingi peenramaa, on see ütlematagi selge. Kuid ka korteris elavad pered võivad aiandusega tegeleda: nad saavad kasvatada maitsetaimi ja lilli või rõdule kena aiakese rajada. Kõik oleneb teie soovidest ja võimalustest. Pidage meeles, et taimed ei tooda üksnes hapnikku: mõned neist puhastavad ja desinfitseerivad õhku.

Copy
Tagasi üles