LÕPP VAIDLUSEL ⟩ Kas või millist oliiviõli praadimisel kasutada võib

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kehtib arusaam, et oliiviõli kuumutamine rikub suure osa selle maitsest ja toiteväärtusest. Tegelikkus ei ole aga sugugi nii must ja valge, kui arvatakse. 

Kokanduseksperdid üle maailma on soovitanud praadimisel vältida oliiviõli ja kasutada selle asemel taime- või päevalilleõli. Selgub, et pikalt suust suhu liikunud õpetussõnad ei ole sugugi kivisse raiutud.

Kõikidel õlidel on nimelt suitsemispunkt ehk temperatuur, mille ületamisel hakkab õli suitsema, omandades ebameeldiva maitse. Suitsemispunkti ületades kaotab õli ühtlasi oma väärtust ning selles tekivad toksilised ühendid. Ekstra-väärisoliiviõli «murdepunkt» on 160 kraadi juures, samal ajal kui väärisoliiviõlil ulatub see suisa 215 kraadini.

Nendel temparatuuridel hakkab oliiviõli oma häid omadusi kaotama ning eritama kemikaale, mis pole inimesele küll mürgised, ent kindlasti mitte ka kasulikud. 

Sestap ei sobigi praadimiseks päris kõik oliiviõlid, vaid ainult kvaliteetsemast kvaliteetsemad variandid. Lühidalt öeldes: mida kvaliteetsem on õli, seda paremini sobib see kuumutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles