KINNISVARAPORTAAL ⟩ Elamispinnad kallinevad liiga kiiresti

Kodu.postimees.ee
Copy
Elamispindade defitsiit süveneb.
Elamispindade defitsiit süveneb. Foto: Shutterstock

Tänavu märtsis oli kinnisvaraportaalis KV.EE keskmiselt 3384 Tallinna korteri müügikuulutust. Aastataguse ajaga võrreldes vähenes kuulutuste arv 14 protsendi võrra. Korteripakkumiste keskmine hind oli märtsis 3149 eurot ruutmeetri kohta, mis on 24 protsenti rohkem kui aasta tagasi, selgub kinnisvaraportaali KV.EE analüüsist. 

Korterite müügipakkumiste vähenemine on suur probleem. Uute korterite turule toomine on olnud takistatud. Kinnisvaraarendajatel on tõsiseid probleeme nii ehitusmaterjalide hindade ja kättesaadavusega, ehituslubade menetlemisega, ehitustööjõu puudusega.

Vähene uusarenduste arv jätab turule toomata uute kodude ostjate endised eluasemed. Nii on kogu 2021. aasta teise poole ja 2022. aasta alguse läbiv märksõna olnud elamispindade pakkumiste defitsiit.

Kinnisvara keskmine pakkumishind.
Kinnisvara keskmine pakkumishind. Foto: KV.EE

Elamispindade pakkumiste puudujääk on kinnisvaramüüjatel võimaldanud hindu omatahtsi tõsta. Portaali KV.EE korteripakkumiste keskmise hinna aastane kasv (24 protsenti) peegeldab päris hästi samaväärse kinnisvara väärtuse aastast kasvu, mis võiks hinnanguliselt olla 20-30 protsenti. 

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles