Kinnisvaraettevõtjate optimism on asendunud mõõdukusega

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Kinnisvaraturu riskitegureid näevad kinnisvaraettevõtjad ja -tippspetsialistid sõjas ja kõrges inflatsioonis.
Kinnisvaraturu riskitegureid näevad kinnisvaraettevõtjad ja -tippspetsialistid sõjas ja kõrges inflatsioonis. Foto: Tairo Lutter/Postimees Grupp

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu (EKFL) uuringu alusel on kinnisvaraettevõtjate ja tippspetsialistide kindlustunne nii äripindade kui elamispindade turu osas tugev. Varasem optimism on sõja tõttu asendunud mõõduka, kuid siiski positiivse vaatega.

Kinnisvaraettevõtjad ootavad uuringu tulemuste alusel eelolevalt 6 kuult mõningat elamispindade ja äripindade ostu-müügitehingute arvu vähenemist.

«Kinnisvara ostu-müügitehingute vähenemise selge põhjus on Vene agressioon Ukrainas ja sellest tulenev ebakindlus. Samuti on võib tehingute arvu kokkutõmbumise põhjusena näha kõrgele kasvanud hindu, mis muutuvad ostjatele kättesaamatumaks,» analüüsis uuringu tulemusi EKFLi juhatuse liige Tõnu Toompark.

Kinnisvara ostu-müügituru aktiivsuse vähenemisele vaatamata ootavad kinnisvarasektori turuosalised hindade tõusu. Hinnatõusu ootus kehtib elamispindade ja äripindade ostu-müügihindande ning üürihindade osas.

«Viimase aasta hinnatrendi paneb paika üldine inflatsiooniline keskkond. Kui kõik kaubad, sh ehituse sisendhinnad kiires korras kasvavad, ei ole kinnisvarahindadel languse ruumi. Tõenäoliselt ei saa siiski hinnatõus jätkuda viimase aasta ülikiires tempos, sest see peletaks ostjad turult,» prognoosis Toompark.

Kinnisvaraettevõtjad on uuringu tulemuste alusel jätkuvalt optimistlikud enda ettevõtte käibe kasvatamise ja uute töötajate värbamise osas.

«Traditsiooniliselt praktiliselt puuduvad ettevõtjad, kes ei näeks eesootava poole aasta jooksul vajadust värbamiseks ja võimalusi käibe kasvatamiseks. Uuringu üheksa-aastase ajaloo jooksul oli vaid 2020. koroona-aasta kevad aeg, mil enamik küsitlusele vastanutest prognoosis töötajate arvu vähenemist ja käibe langust. 2022. aasta kevadel on ootused käibe ja inimeste arvu kasvatamise osas positiivsed, kuid ajaloolisest keskmisest siiski mõõdukalt madalamal,» konstateeris Tõnu Toompark.

Kinnisvaraturu riskitegureid näevad kinnisvaraettevõtjad ja -tippspetsialistid sõjas ja kõrges inflatsioonis.

«Küsitluses viitavad kinnisvaraspetsialistid teadmatusele, ooteseisundile, kinnisvaraturu prognoosimatusele. Samuti mainivad mitmed vastanud ära kiire hinnatõusu kinnisvarasektoris, toormete turul ning ja üüri- ja müügihindade kallinemise. Nii võiks öelda, et mõõdukad hinnangud kinnisvaraturu olukorrale ja edasistele arengutele on riskantses hetkes pigem positiivne märk,» võttis Tõnu Toompark uuringu tulemused kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles