Toataimed suveks õue: miks, millal ja kuidas?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Soojad ilmad ja värske õhk mõjuvad kosutavalt nii meile kui ka suurele osale meie toataimedest. Selleks, et toataimede kevadsuvine kasvuperiood õues sujuvalt kulgeks, annab Plantarium ülevaate, missugused taimed, miks, millal ja kuidas õue suvitama kolida.

Millised toataimed võib suveks õue viia?

Suure osa toataimede algseks koduks on troopilise või lähistroopilise kliimaga alad ning sealne õhutemperatuur ja niiskustingimused on meie suvistest oludest paljuski erinevad. Lähistroopilise kliimavöötme taimedele on meie suveilmad enamasti sobilikud, troopilistest vihmametsadest pärit taimedele valdavalt mitte.

Meil levinud toataimedest naudivad kosutavat suvepuhkust näiteks jõulukaktused, viigikaktused, agaavid, kalanhoed ja teised sukulentsed ehk vett talletavad taimed. Samuti saavad välitingimustes edukalt hakkama kiulised tääkliiliad, kannatuslilled ehk passifloorad, noliinad ehk pudelpuud, fatsiad, luuderohud, draakonipuud ja terve hulk teisi tubaseid taimi. Isegi haprana näivate orhideede seas leidub neid, kes on valmis edukalt õues suvitama. Lisaks tasub õue suvitama viia eri maitse- ja lõhnataimed.

Miks on toataimede õue kolimine kasulik?

Suvepuhkus värskes õhus parandab taime tervist ja välimust ning soodustab kasvu. Õues on toataimele võimalik pakkuda rohkelt valgust ja kasvuruumi. Siinjuures tuleb jälgida, et taime asukoht oleks kooskõlas taimele vajalike kasvutingimustega – näiteks varjutaimedele tuleb kindlasti ka õues varjulisem asukoht leida.

Välitingimustes on taimede hooldamine lihtsam ja mugavam. Loodus võtab suure osa taimede igapäevasest hooldusest enda kanda. Näiteks kastab ja piserdab aeg-ajalt taimi vihmavesi, ühtlasi saavad taime lehed tolmust puhastatud. Õues on mugavam potitaimi vajaduse ilmnemisel kärpida, väetada, pritsida ning istutustöid läbi viia.

Taimede toast õue kolimise järel tekib tuppa täiendavat vaba ruumi ja suvised meelispaigad, nagu aed, rõdu või terrass, täituvad meeldiva rohelusega. Paljusid toataimi annab efektselt paigutada suvistesse taimekompositsioonidesse, näiteks terrassikonteineritesse ja suurematesse taimepottidesse.

Õueelu mõjub taimedele turgutavalt ja karastavalt ning seeläbi soodustab taimede õitsele puhkemist.

Millal on õige aeg taimed õue viia?

Toataimed on valmis välioludega kohanemist alustama, kui öökülmade oht on möödunud ja õhutemperatuur jääb 10–15 kraadi vahele. Sõltuvalt aastast kolitakse toataimed enamasti õue kas mai teises pooles või juuni alguses ning jäetakse sinna kuni septembrini. Igaks juhuks on aga mõistlik hoida silm peal ilmaprognoosidel, et taimede kolimisega kevadel mitte liiga vara ega sügisel liiga hilja alustada.

Kuidas taimi uue keskkonnaga harjutada?

Toataimed on harjunud stabiilse tubase keskkonnaga. Selleks, et kohanemine välitingimustega oleks taimedele stressivaba, tuleb taimi järk-järgult uute oludega harjutada. Esimese sammuna tuleb taimed viia õue vaid mõneks tunniks päevas. Taim on tarvis paigutada tugevate päikesekiirte eest varjatud kohta, näiteks varju pakkuva puu või põõsa alla. Esimesel nädal tuleb taim igaks ööks tuppa tuua, teisel nädalal pikendage nädala jooksul õues olemise aega iga päev paari tunni võrra. Seejärel võib taime kogu suveks õue jätta.

Kindlasti ei tohi taime kastmine, väetamine ega teised põhivajadused suvel õues unarusse jääda. Samuti tuleb märgata ebasoodsaid ilmaolusid: väga tuuliste või vihmaste ilmade korral tuleb taimed ajutiselt tuppa tuua. Valvsust ei tasu kaotada ka võimalike kahjurite, näriliste või lemmikloomade suhtes, kes taimedele märkamatult liiga võivad teha.

Kuidas taimed sügisel tagasi tuppa tuua?

Ka taime sügisene tuppa toomine peab toimuma järk-järgult. Nõnda nagu harjutasime neid õues elama, peame neid harjutama taas tubaste tingimustega. Selleks tuleb tasapisi vähendada päikesevalguse hulka. Kandke hoolt, et toataimed jõuaksid sisetingimustesse enne esimesi öökülmi. Enne taimede tuppa toomist on oluline kontrollida taimi kahjurite suhtes ning eemaldada kärbunud lehed ja närtsinud õied.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles