Teeme ära! Talgupäev kutsub lilleniitu rajama ja liigirikkust toetama

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Laupa kooli juurde rajatud lilleaas.
Laupa kooli juurde rajatud lilleaas. Foto: Anneli Paas /Laupa kool

Selle aasta talgupäev Teeme ära 2022 kutsub muuhulgas talgulisi rajama lilleniitusid, mis aitab kaasa liigirikkuse säilimisele. 

Liigirikka niidulillede lapikese külvamine on üks igaühe looduskaitse võtetest, mis pakub silmailu, toidupaiku tolmeldajatele ja kasvukohta kodumaistele taimedele.

Koduse niidulillede kasvuala loomine on jõukohane igaühele, et aidata tuua elurikkust meie ümber, olgu siis koduhoovi või tänava äärde, seltsimaja juurde või külaplatsile. Mida on hea teada selle talgutöö kõige paremaks õnnestumiseks?

1. Koha valik ja ettevalmistus

Niidutaimedele sobib pigem kuivem ja toitainetevaesem muld, eelistada võiks päikselisemat kohta varjulisele. Parema tulemuse saab, kui eemaldada murukamar täielikult või kaevata pinnas ümber ning eemaldada sealt kõik taimede juured.

2. Niidutaimede seemned

Niidulillede kasvuala rajamiseks võiks kasutada kodumaise päritoluga taimede seemneid, sest nii aitame kaasa Eesti loodusele omase liigilise mitmekesisuse säilimisele. Soovijatele jõuab talgupaika niidulillede seemnepakk, mis on võimalik tellida talgute registreerimisel. Ise seemnete kogumiseks võib niita suve lõpus sobivast kohast heina ja laotada ettevalmistatud alale, kust seemned ise mulda varisevad. Teise variandina võib välja valida niidud, kus kasvavad soovitud taimed ja seemnete valmimisel neid sealt korjata. Lisaks saab seemneid osta kohalikelt ettevõtetelt. Vali kindlasti kodumaise päritoluga seemned, nii hoiad Eesti loodusele iseloomulikku geneetilist mitmekesisust.

3. Kasvuala hooldamine

Tavaliselt paistavad esimesel aastal pigem silma üheaastased taimed, näiteks rukkilill, nisulill, põldmagun ja põld-varesjalg. Järgmistel aastatel hakkavad õitsema mitmeaastased niidulilled, kuid õiterikkuse suurendamiseks võib igal aastal teha lisakülvi. Kõige parem aeg niidulillede kasvuala niitmiseks on suve teises pooles, kui enamik taimi on õitsenud.

Soovijaile jõuab talgupaika niidulillede seemnepakk, mille abil võib rajada aeda, külaplatsile või seltsimaja ette liigirikka niidulillede kasvuala – et luua silmailu, toidupaiku tolmeldajatele ja kasvukohta kodumaistele taimedele. Pakis on seemneid 10 m² jagu.

Rohkem infot ja vajalikud kontaktid leiab Teeme ära 2022 koduleheküljelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles