Hiinat ähvardab uus kinnisvarakriis

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Hong Kong. Pilt on illustratiivne.
Hong Kong. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Lähiajal võivad maailma ja seeläbi ka Eesti majandust oluliselt mõjutada Hiinas jõudu koguvad uued teemad.

Luminori peaökonomisti Lenno Uusküla sõnul on suuremas osas maailmas COVID-19 levik taganemas ja sellega seotud piirangud vähenemas, ent Hiina jaoks on koroonaviirus 2022. aasta kevadel varasemast keerulisem väljakutse.

«Omikroni tüve on distantsihoidmise meetmetega väga raske kontrollida, sest see on eriti nakkav. Viirusel levida lastes jääks aga suur hulk inimesi samal ajal haigeks,» selgitas Uusküla. „Hiinlased on kasutanud kohalikke vaktsiine ja kehtivate nulltolerantsireeglite tõttu on vähesed saavutanud kaitse loomulikul teel.“

Hiina valitsus jätkab seda null-koroonapoliitikat, mistõttu hoitakse suletuna olulisi linnu, tootmispiirkondi ja teinekord ka sadamaid. Sellise strateegia järgimine on tekitamas tugevaid häireid globaalsetes tarneahelates ja mõistlikud väljumisstrateegiad puuduvad, nentis Uusküla.

Hiinat on aga ähvardamas ka teine kriis, mis areneb aeglasemalt ja on kontrollitavam, kuid mõjult maailmamajandusele sellegipoolest samaväärne. Uusküla sõnul pole elamuehituse tase Hiinas jätkusuutlik ja ülejäägi edasise kuhjumise vältimiseks peab ehitusmahtu aastas langetama isegi kolmandiku võrra.

«Hüpoteeklaenude andmine langeb Hiinas esimest korda alates sellest ajast, kus andmeid kogutakse,» ütles Uusküla. Hiina suurima kinnisvarafirma aktsia väärtus on muutunud olematuks.

Kinnisvarasektori kõrge riskitasemega laenuvõtjate emiteeritud võlakirjade väärtus on üle aasta stabiilselt langenud, aga märtsis sattusid ka investeerimisreitinguga emiteerijad silmitsi suurenevate rahastamiskuludega. «Sektori juurdepääs finantsturgudele muutub keerulisemaks,» nentis peaökonomist. Süsteemset finantskriisi ei ole tema kinnitusel Hiinas oodata, kuna valitsus ja keskpanka saavad probleeme ohjata, aga oluline kasvumootor läheb kaduma.

Hiina tarbib 50–60 protsenti põhimetallidest, nagu teras, vask ning alumiinium, mis lähevad majanduse keskmes olevasse ehitussektorisse. Ehitusmahtude languse taustal oleks ressursside vabanemine Uusküla sõnul positiivne, sest nõudlus energia ja teatud tööstuslike metallide järele väheneb ning ressursid vabanevad energiavaldkonna ülemineku jaoks, mis on seotud elektriseadmete suurema kasutusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles