Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Ekspert: ainult ühest asjast sõltub see, kas saiapätsi peab külmikus hoidma

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Saiapätsil on halb komme kiiresti hallitama minna. Kas peaks seda äkki külmikus hoidma?

Arizona ülikooli toiduohutuse alase hariduse dotsent Margarethe A. Cooper ütleb, et see, kas saia peab hoidma külmikus või mitte, sõltub pätsi söömiskiirusest. 

Toidul pole mõtet raisku minna, seega soovitab Cooper aeglasematel sööjatel saiapäts kohe külmiku panna. Kui paned saia sinna paar päeva peale ostmist, võib hallitus viilu sees juba vohada, kuid pole veel viilu pinnale jõudnud. Kiiremad sööjad, näiteks suured pered, ilmselt väga muretsema ei pea, kuna päts saab paari päevaga nii või naa söödud. 

Veel juhib Cooper tähelepanu käsitöösaiadele, mis on ostetud kas peenest pagarikojast või tehtud ise. Sellistes ei ole suure tõenäosusega säilitusaineid, seega lüheneb nende säilivusaeg märkimisväärselt. Isiklikult hoiaks Cooper selliseid saiu külmikus.

Muidugi ei ole külmik parim koht, kus saia hoida – muutub see külma käes ju kõvaks ja kuivaks. Saia omaduste muutust saab pidurdada, kui pakid saia korralikult õhukindlasse pakendisse, et niiskus saiast välja ei pääseks. 

Tagasi üles