ANALÜÜTIK Müügiks on täna veel ideaalne aeg

Kodu.postimees.ee
Copy
Kinnisvaraturgu iseloomustab jätkuvalt laiapõhjaline hinnatõus, seda nii üüri- kui ka ostu-müügitehingute lõikes
Kinnisvaraturgu iseloomustab jätkuvalt laiapõhjaline hinnatõus, seda nii üüri- kui ka ostu-müügitehingute lõikes Foto: Shutterstock

Kas ja kui kaua jõuab tarbijaskond sammu pidada pideva hinnatõusuga? Arco Vara analüütik Mihkel Eliste avab müügituru telgitagused.

«Kui kellelgi on lähitulevikus plaanitud kinnisvara müüa, siis täna on veel selleks muidugi ideaalne aeg, kuid on märgata, et elamispindade pakkumine on järelturul 2022. aasta algusest üleriigiliselt asunud taas suurenema, viidates nõudluse poolel aset leidvatele struktuursetele muutustele ning asjaolule, et turuaktiivsuse langus Eesti korteriturul tõenäoliselt lähitulevikus jätkub,» nendib Eliste.

Analüütiku sõnul on nii Tallinnas kui ka teistes Eesti piirkondlikes suuremates keskustes  aasta algusest korterituru pakkumiste arv suurenenud keskmiselt 25 protsendi võrra, mille juures on tõenäoline, et mida enam jätkab pakkumine suurenemist, seda aeglasemaks muutub valikuvõimaluste suurenemise tõttu edasine hinnatõus.

«Hetkel on muidugi tarneahelate kriisi tõttu järelturuvarade müüjad eelisseisus, kuna uute korterite pakkumise lisandumine on tempoka ehitushindade kasvu tõttu lähikuudel varasemast oodatust mõõdukam ja uued korterid järjest vähemale ostjaskonnale kättesaadavad, kuid demograafiliste tegurite kui ka üleüldise elamispinna kättesaadavuse halvenemise tõttu ei saa siiski ka järelturuaktiivsuse tänasel tasemel pidevat püsimist siiski prognoosida,» lisab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles