VÄÄRT KRAAM Teadlased avaldavad mitu head põhjust, miks eelistada üleküpsenud banaane

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Arvatakse, et plekid banaanidel annavad aimu nende peatsest riknemisest. Tegelikkus ei ole aga pooltki nii must ja valge.

*Artikkel ilmus esimest korda 01.05.2023.

Banaani sööjad jagunevad reeglina kaheks: on neid, kes kohkuvad tagasi iga väiksemagi pleki korral, ent samamoodi leidub ka neid, kelle eelisvalikuks on võimalikult tumedate täppidega küpsenud viljad. Tihtipeale arvatakse, et pruunide laikudega banaanid on kas riknenud või hakkavad peatselt oma värskust kaotama. Tegelikkus on aga hoopis teine: mida rohkem on banaanil pruune täppe, seda küpsema, hõrgutavama ja tervislikuma viljaga on tegu. 

Kollased, ilma plekkideta viljad on veel toored ning neid ostes peaksid nad toatemperatuuril mõned päevad järelvalmima. Antioksüdantide tase suureneb, kui banaan muutub kollaseks.

Kuidas tekivad laigud

Ajakirjas Physical Biology avaldatud uurimuses kirjeldasid Florida ülikooli teadur Oliver Steinbock ja tema töörühm laikude tekkimist banaanil. Uurimustööst selgus, et laigud hakkavad tekkima kahe päeva möödudes. 

Koore pruunistumine toimub järk-järgult, sest banaanid sisaldavad gaasi nimega etüleen - mis lagundab klorofülli, kemikaali, mis hoiab taimed rohelisena. Pruun värvus pärineb aga koore tumedatest pigmentidest. Banaanidele tekivad nii öelda pigmendilaigud, kui hapnik reageerib koores olevate looduslike keemiliste ühendite ehk fenoolidega, vahendab news.com.au.

Kui banaan saab küpseks ning sellel on tumedad täpid ja laigud, annab see aimu asjaolust, et viljas sisalduv tärklis on muutunud suhkruteks, mida on organismil ühtlasi ka oluliselt lihtsam seedida.

Kuna enamik inimesi kipub tumedate plekkidega banaane ära viskama, uuris teadusrühm, kuidas küpsemisprotsessi pikendada ja tumedaid plekke ennetada. Tulemused on uurimisrühma juhtinud Steinbocki kinnitusel hetkel veel ebapiisavad. Protsessi aeglustamiseks tuleb lahendusi otsida kas geneetilisest muundamisest või uute, madala hapnikusisaldusega ladustamisalternatiividest. 

«Seda on väga keeruline teha, kuna banaanid ise on ühed väga keerulised viljad. Neid jahutades aeglustub küll pruunistumisprotsess, ent kaob paraku ka banaanide mesimagus maitse,» selgitas Steinbock.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles