KINNISVARAPORTAAL ⟩ Õhus on märgid defitsiidi pöördumisest

Kodu.postimees.ee
Copy
Kõrge hinnatase vähendab nõudlust.
Kõrge hinnatase vähendab nõudlust. Foto: Shutterstock

Eesti elamispindade pakkumishinna liikumisi peegeldav KV.EE indeks hüppas 156 punktile. Aastane indeksi kasvumäär on 30 protsenti. Viimase kuuga on KV.EE Indeks kerkinud 3,2 protsenti. KV.EE elamispindade pakkumiste arvu indeks on jäänud toppama 40 punkti peale. Elamispindade müügipakkumisi on portaalis KV.EE 18 protsenti vähem kui aasta tagasi. Viimase kuu ajaga pole pakkumiste arv siiski olulisel määral muutunud, vahendab portaal KV.EE

Pakkumiste arvu stabiliseerimine on portaali andmetel esimene pääsuke, kes kuulutab, et elamispindade müügipakkumiste defitsiidi aeg võiks ehk läbi hakata saama. Pakkumiste nappus on leevendust saamas läbi liiga kõrgele kerkinud hinnataseme. See on turule toonud kinnisvaramüüjad, kes loodavad kinnisvarale hea hinnaga ostja leida.

Teisalt on kõrge hinnatase vähendanud nõudlust, sest ostjate rahakott ei hakka enam tehingule nii lihtsalt peale.

Nõudlust vähendab ka üleüldine halvenenud kindlustunne. Kindlustunnet veavad alla Venemaa terrorirünnak Ukrainas, kõrgele kerkinud inflatsiooninäitaja ehk kõikide kaupade üleüldine oluline kallinemine, oodatavalt kasvama hakkavad intressimäärad ja suurenev töötute arv.

Sellises keskkonnas võiks kinnisvaraturul oodata elamispindade kiire hinnatõusu aeglustumist mõistlikkuse piiresse ja tehingute arvu vähenemist. Portaalis KV.EE võiks pakkumiste arv pisitasa hakata tõusma, kuid liiga kiireid muutuseid inertselt kinnisvaraturult oodata ei tasu.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles