EKSPERDID ⟩ Uusarendus ei tähenda ilmtingimata kvaliteeti! Teise ringi korteritel on mitu alahinnatud eelist

Kodu.postimees.ee
Copy
Paljude uusarenduste puhul ei pruugi ehituskvaliteet olla alati see, mis esialgu välja reklaamitud sai.
Paljude uusarenduste puhul ei pruugi ehituskvaliteet olla alati see, mis esialgu välja reklaamitud sai. Foto: Shutterstock

Luminori eraisikute panganduse juhi Tanel Rebase sõnul on uusarendused koduotsijate silmis kasutatud korteritest rohkem hinnas, kuid just viimastel on mitmeid alahinnatud eeliseid. Näiteks tuleb uusarenduste puhul arvestada sisustamiseks kuluva suurema summaga ning ette pole näidata ka varasemaid kommunaalarveid.

«Sageli kulutatakse kogu vaba raha uue korteri sissemakseks ja sisustamiskuludega ei arvestata,» ütles Rebane. Minimaalselt kulub tavalise kahetoalise uusarenduses valminud korteri sisustamiseks tema sõnul umbes 10 000 eurot. Kolmetoalise korteri puhul tuleks arvestada minimaalselt 15 000 euro suuruse väljaminekuga. «Tasub mõelda, ehk leiab selle raha eest juba maitsekalt sisustatud korteri, kus on kõik eluks vajalik olemas,» lisas Rebane.

Arco Vara kinnisvarabüroo juhatuse liikme Peep-Ain Saare sõnul on ostuhuvilisi turul küll palju, kuid nõudlus ületab pakkumise ning väga palju uusi objekte hetkel turule lisandunud ei ole. Igale kinnisvaraobjektile tuleb tema sõnul läheneda siiski individuaalselt.

«Uusarendus ei taga iseenesest veel kvaliteeti. Kahjuks on elu näidanud, et paljude uusarenduste puhul ei pruugi ehituskvaliteet olla alati see, mis esialgu välja reklaamitud sai,» märgib ta.

Lisaks hoonele endale on aina tähtsamaks muutunud selle asukoht, infrastruktuur, lähedus poele, koolile või lasteaiale – kõik need detailid mängivad aina suuremat rolli. Siiski on uusarenduse eelistamise juures saanud paljude jaoks väga oluliseks energiatõhususe aspekt.

«Kui võrrelda uusarendust mõne vanema objektiga, mis pole ehk nii hästi soojustatud ning küttelahenduseks on endiselt elektriradiaatorid, on kindlateks eelisteks kontrollitud kõrvalkulud ja energiaklass. Ka korterite järelturul ei osteta ühtegi objekti hetkel ilma, et potentsiaalne huviline poleks näinud viimase paari kuu kommunaalarveid,» tõi Saar esile.

Samuti loevad ostjad aina tähelepanelikumalt erinevaid lepinguid, sest järjest enam hinnatakse, et ka ostja õigused oleks kaitstud ning säiliks kindlustunne. Kõige olulisem on mõlema eksperdi sõnul leida kinnisvaraobjekt, mis ostjat kõnetaks ning tema elukorraldusega sobiks. Seega ei tohiks otsuse tegemisel lähtuda vaid sellest, kas tegemist on uusarenduse või järelturu korteriga, seda enam, et viimastel on väga palju eeliseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles