EESTI PANK Kinnisvara hinnatõus on suurendanud keskmist eluasemelaenu summat

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Tallinn. Pilt on illustreeriv.
Tallinn. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Majapidamiste nõudlus eluasemelaenude järele püsib suur. Aprillis väljastasid pangad eluasemelaene 168 miljoni euro väärtuses ja pankade eluasemelaenuportfell suurenes aastaga 10 protsenti. 

Venemaa sõda Ukrainas muutis siinsed majapidamised laenamise suhtes esialgu ettevaatlikumaks, ent laenunõudlus taastus küllaltki kiiresti. Aprillis väljastati eluasemelaene eelmise aasta sügisega võrreldes vähem, kuid eelmise kevadega võrreldes siiski rohkem. Eluasemeturg on endiselt aktiivne ja ka hinnakasv on jätkunud.

Keskmine välja makstud eluasemelaenu summa oli aprillis aasta varasemaga võrreldes 12 protsenti suurem, peegeldades hindade kasvu kinnisvaraturul. Jätkunud nõudlust on toetanud majapidamistele kogunenud säästud ja tugev sissetulekute kasv.

Pangalaenude hind on majapidamistele järjest soodsamaks kujunenud. Uute tagatistega eluasemelaenude keskmine intressimäär püsis aprillis nii nagu märtsikuus rekordmadal ehk 1,9 protsenti.

Aasta tagasi samal ajal oli see 2,0 protsenti. Kuu jooksul majapidamistega sõlmitud autoliisingu lepingute keskmine intressimäär oli 2,4 protsenti, aasta varem aga 2,5 protsenti. Majapidamistele tähendab madalam intressimäär väiksemaid laenuteeninduskulusid. Teisalt sisaldab praegune keskmine intressimäär peamiselt vaid pankade intressimarginaali ja arvestada tuleks ka intressimäära võimaliku tõusuga tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles