UURING ⟩ Vaata, kui suur osa Balti riikide elanikest endale kuuluval pinnal elab

Kodu.postimees.ee
Copy
Kortermaja Riias. Pilt on illustreeriv.
Kortermaja Riias. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kaks kolmandikku Balti riikide elanikest plaanib soetada päris oma kodu kohe, kui see on rahaliselt võimalik ja vaid iga kümnes usub, et oma kodu tuleks osta alles siis, kui leitud on unistuste elamispind, selgus Luminori tellimusel Balti riikides läbi viidud uuringust.

Uuringu järgi on 72 protsenti eestlastest, 69 protsenti leedulastest ja 68 protsenti lätlastest veendunud, et ostavad oma kodu kohe, kui rahalised võimalused seda lubavad. 

Riigiti on olukord aga erinev ja üürimine on osades Euroopa piirkondades levinum kui Balti riikides. Euroopa Liidus elab umbes 70 protsenti elanikkonnast endale kuuluval pinnal, aga Balti riikides on see näitaja üle EL-i keskmise – Eestis ja Lätis 81, Leedus 89 protsenti – samas kui Saksamaal, Austrias ja Taanis elab oma kinnistul vaid 50–60 protsenti elanikkonnast.

Umbes kolmandik Eestis küsitletutest nimetab oma kodu soetamisel oluliste kaalutlustena kindlustunnet oma tulevikuplaanide suhtes; stabiilset tööd, et kinnisvaraost oleks kohandatud vastavalt töökoha asukohale; soodsat kinnisvarahinda koos soodsate laenutingimustega. Tallinlastele ja teiste suuremate linnade elanikele on soetatud elukoha asukoha lähedus töökohale sama oluline tingimus, kui väiksemate piirkondade elanikele.

Rebane märkis, et tavaliselt tekitab noortele raskusi esimese sissemakse leidmine, kuna äsja tööle asunutena pole neil veel piisavalt sääste kogunenud. «Seetõttu kasutavad paljud riigi noortele mõeldud toetussüsteeme esimese sissemakse tegemisel, näiteks Eestis on võimalus seda taotleda Kredexi abil,» selgitas Rebane. Samuti on KredExi käendusel kodulaenu esmane sissemakse väiksem ka näiteks lasterikastele peredele.

Noorte raskusi omaosaluse leidmisega kinnitavad ka uuringu tulemused: 50 protsenti 18-29-aastaste vastanute jaoks on sissemakse olemasolu oluline tegur kinnisvaraostu tegemisel. «Kõige aktiivsemalt väljastatakse omakorda eluasemelaene 30-36-aastastele elanikele, kellel on stabiilne töökoht, säästud ja soov oma elamispinna järele,» märkis Rebane.

Samuti paneb nooremaid, 18-39-aastaseid oma kinnisvara ostma olukord, kus laenu tagasimakse on odavam, kui makstav rent üürikodu eest. Vanemaealiste jaoks see nii suurt rolli ei mängi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles