Inflatsioon närib rahakotti augu? Nii käitudes saad kommunaalarveid ohjata

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Mõnes majapidamises raisatakse iga päev liitrite viisi vett ja ei kasutata elektrit kuigi targalt. IKEA soovitab oma rahal silm peal hoida. Väikesed muudatused harjumustes võivad muuta maailma, aidata säilitada ressursse ja vähendada kommunaalarveid.

Vähem elektrit, väiksem arve

Saad kasutada vähem energiat – ja vähendada oma arveid –, kui vaatad värske pilguga üle oma valgustuse, küttesüsteemi ja kodumasinad.

Näiteks LED-pirnid tarbivad kuni 85 protsenti vähem energiat ja kestavad 20 korda kauem kui hõõgpirnid. Veelgi rohkem säästad siis, kui lülitad need toast lahkudes välja. Küttekulude hõlpsaks vähendamiseks, võid kasutada isoleerivaid ruloosid või paksemaid kardinaid.

Aga kuidas on lood energiaahne kuivatiga? Kui kuivatad selle asemel riideid hoopis restil, kuluvad ja rebenevad need palju vähem.

Elektriseadmete puhul eelista AA+ või kõrgema märgisega mudeleid, mis on väga energiasäästlikud. Ja kui soovid mõelda eriti suurelt, võib alternatiivne energia, näiteks kodune päikeseenergia, aidata vähendada elektriarveid ja süsinikdioksiidi heitkoguseid.

Väiksem veetarve kerge vaevaga

Magevesi moodustab kõigest 3 protsenti kogu maailma veest. Seega on selle hoolikas kasutamine mõistlik – nii rahaliselt kui ka keskkonna seisukohast. Õnneks suudavad tänapäeva tooted sinu eest ise vett säästa.

Näiteks rõhku tasakaalustav aeraator vähendab vee väljumist segistist või dušipeast kuni 50 protsendi võrra, kuid hoiab veevoolu tugevuse soovitud tasemel. 

Tänapäeva nõudepesumasinatel ja pesumasinatel on tavaliselt olemas ökorežiim, mis on väga vee- ja energiasäästlik. Tegelikult kulub nõudepesumasinal selles režiimis vähem vett kui siis, kui teed seda kõike käsitsi.

Pea meeles ka taimi

Tavalises kodus on võimalik iga päev suurel hulgal vett säästa, näiteks kraani kinni keerates, kui parasjagu hambaid harjad või pestes salatit kausis, mitte voolava vee all. Seejärel võid kokkuhoitud vee oma toataimedele joogiks anda. Ja kui sa ootad, et dušivesi soojeneks, saad sa neile samuti jahedat vett koguda.

Värske vesi on kallis loodusvara, kuid vihmavett saab aias kasutamiseks koguda täitsa tasuta. Kui ootad kastmisega päikeseloojanguni, ei kao aurumise tõttu nii palju vett kui keset päeva.

Soojema ilmaga saad kraanivett jahutada külmikus – nii ei pea sa ootama, kuni kraanist külma vett jooksma hakkab. Kõigil inimestel maailmas pole joodavat kraanivett. Ehk peaksid need, kellel see võimalus olemas on, igat tilka väärtustama?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles