EKSPERT SELGITAB ⟩ Kas kuumaõhufritüüril ning ahju pöördõhufunktsioonil on tõesti vahet? (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kas populaarsest kuumaõhugrillist on saamas iga köögi lahutamatu osa või on see lihtsalt hääbuv trend, millel pole vastast traditsioonilisele ahjule? E-Lux Kodutehnika ekspert Priit Põder selgitab, kuidas kumbki masin töötab ning milliseid küsimusi endalt küsida enne kuumaõhugrilli soetamist.

Sama funktsioon, kiirem küpsetusaeg

Kuumaõhugrillis valmib toit pöördõhutehnoloogia abil — see tähendab, et kütteelement kiirgab masinasse soojust, mille järel lükkab ventilaator õhu kiiresti ümber toidu ringlema. Kuna masin on pisem kui ahi ning õhk pöörleb kiiremini, on tulemuseks efektiivsem küpsetusaeg ning krõbedam küpsetis.

Nii mitmete toitude puhul asendab kuumaõhugrill mikrolaineahju ning on turvaline ka pere noorematele liikmetele kasutamiseks. Seejuures on masinaga näiteks eriti mugav küpsetada külmutatud tooteid, sest need valmivad kordades kiiremini. Tõsi, ka erinevatel ahjudel on samalaadne pöördõhu funktsioon ning krõbeda tulemuse annab seegi masin. Siiski tuleb meeles pidada, et ahi on tunduvalt suurem ning võtab rohkem aega, et soojeneda ning toitu küpsetada.

Küpsetised eeldavad ahju

Ahju üks suurimaid eeliseid on tema suurem maht. Masin on usaldusväärne valik neile, kes on harjunud küpsetama ning seda suuremates kogustes — olgu need siis toekad õhtusöögid perele, küpsised või plaadikoogid. Kuigi kuumaõhufritüüre on ka suuremates mahtudes, kohati isegi kuni neljale inimesele, siis tõsi ta on, et mahutavuselt jääb ta traditsioonilisele ahjule alla.

Samas on kuumaõhugrill üpriski väikeste mõõtude tõttu kaalult pigem kerge ning kaasaskantav, pakkudes võimalust küpsetaja võtta kaasa suvilasse või kaasa pakkida kolimisel. Kuumaõhufritüür on ka pisemate mõõtude tõttu energiasäästlikum ning odavam kui ahi — väiksem masin, kiirem kuumutusaeg, väiksem energiakasutus.

Kaks masinat — kaks korda rohkem võimalusi

Ahi on jätkuvalt mitmekülgsem küpsetaja — suurem temperatuuri valik, erinevad režiimid (uuematel ahjudel on levinud näiteks ka aurufunktsioon) ning suurem maht. Kui valmistad tihti ahjuroogi, saiu, leibu ja muid küpsetisi on ahi lahutamatu osa köögist. Üldjoontes saab ka kuumaõhugrillis küpsetada samu asju mis ahjus — liha, juurviljad, friikartulid ning isegi muffinieid ja küpsiseid. Õhufritüüri eeliseks on seejuures ka fakt, et toidud valmivad ülikiiresti ning krõbedate roogade saavutamiseks ei pea õli lisama.

Kokkuvõtvalt — kuumaõhufritüür on kiire elutempo kaaslane, mis sobib ideaalselt igapäevaseks kiireks küpsetamiseks ning toidu soojendamiseks, ahi aga köögi lahutamatu osa, millega suuremad küpsetised ning road valmistada. Kui köögis ruumi on, võib alati valida mõlemad!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles