PANE KÕRVA TAHA ⟩ 10 vähese valgusega leppivat toataime

Kodu.postimees.ee
Copy
Kehvade valgustingimustega leppivate taimede puhul võiks 4-meetrine kaugus aknast siiski olla maksimaalne.
Kehvade valgustingimustega leppivate taimede puhul võiks 4-meetrine kaugus aknast siiski olla maksimaalne. Foto: Pexels / CC0 Licence

Toataime asukohta on vale valida ainult ruumikujundusest lähtudes, vaid taimele tuleb leida koht, kus ta ei jää kiduma.

Toa- või kontorinurki, mis jäävad taimedele liiga varjuliseks, võid elustada lühiealiste õitsvate hooajataimedega. Kehvade valgustingimustega leppivate taimede puhul võiks 4-meetrine kaugus aknast siiski olla maksimaalne. Varjutaimede lehestik on pea alati tumeroheline. Kui mõnel liigil esineb nii tumeroheliste kui ka kirjude lehtedega sorte, siis taimedele koha leidmisel arvesta, et kirjulehised on alati valguse suhtes nõudlikumad, vahendab aianduskeskus Hortes.

Jaapani fatsia

Kasvab hästi valges kasvukohas, kuid tuleb toime ka vähese valgusega. Vajab rammusat huumusrikast mulda ja niisket õhku – piserda teda aeg-ajalt toasooja veega. Puhasta kord kuus taime lehti.

Roniv filodendron

Taim on kiire kasvuga. Kui soovid tema kasvu pidurdada, kasuta väiksema lämmastikusisaldusega väetist. Taime õhujuured võib suunata potti mulla sisse. Oksi, mis segama hakkavad või välja venivad, kärbi või lõika välja kevadel. Lehtede regulaarne puhastamine tolmust on väga vajalik.

Havisaba

Vähenõudlik ja vastupidav sukulent. Tuleb hästi toime ka poolvarjus. Ideaalne taim jahedatesse kodudesse, sest armastab pigem jahedapoolset temperatuuri kui väga sooja. Ümberistutamist vajab harva. Enne järgmist kastmiskorda veendu, et muld on tahenenud, eriti oluline on see talvel! Kollase leheservaga sordid eelistavad valgemat kasvukohta kui tumerohelise lehestikuga sordid. Kui valgust on liiga vähe, muutuvad tema lehed kollakaks!

Kõrge lehtliilia

Väga vähenõudlik taim. Tema suured tumerohelised lehed kasvavad välja otse mullapinnast. Ei pane pahaks tuuletõmmet, temperatuurimuutust ega varjulist kasvukohta. Talub ka kuiva õhku, kuid kord nädalas tuleks niiske lapiga puhastada tema lehti tolmust, et valgus paremini lehepinnale pääseks. Väetamisega tuleb olla ettevaatlik, sest aeglasekasvulise taimena ta sagedast väetamist ei vaja.

Pesa-raunjalg

Rosetina kasvava lopsaka ererohelise lehestikuga sõnajalg. On vastupidavam kui õrnemate lehtedega liigikaaslased ja seetõttu eriti populaarne.

 

Romblehine tsissus

Vana hea tuntud ronitaim, leplik nii valgustingimuste kui ka õhuniiskuse suhtes. Liiga pikaks kasvanud võrsed võib lõigata tagasi, nii moodustab taim tihedama puhma.

Tups-rohtliilia

Otsese päikese käes pleegivad tema kaunid lehed kahvatuks ja elutuks, seega on varjulisem kasvukoht talle parem. Sellises kasvukohas ei kuiva ka tema muld nii kiirelt läbi.

Meeldiv monstera

Monstera ei pea kasvama täispäikeses või väga valges kasvukohas. Tema suured lehed on suurepärased valgusepüüdjad.

Tõlvlehik

Tõlvlehikule ei meeldi suvine otsene päikesevalgus. Kuigi vähese valguse suhtes on ta leplik, peab teda kevadest sügiseni rohkelt kastma. Potimuld peab olema pidevalt ühtlaselt niiske. Talvel kasta harvem, kuid kütteperioodi võib teda aeg-ajalt piserdada, sest ta tahab suhteliselt kõrget õhuniiskust. Väeta teda kevadest sügiseni iga kahe nädala tagant.

Sulgvõhk

Üks vastupidavamaid ja vähenõudlikumaid toataimi. Kompaktsed taimed tunnevad end hästi suhteliselt kuivas ja isegi varjulises kasvukohas. Enne järgmist kastmist lase mullal minimaalselt 3–4 cm sügavuselt läbi kuivada. Noored kiirekasvulised varred tuleks algul üles siduda, et nad ei lamanduks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles