HOOAEG ON ALANUD ⟩ 3 head nippi, kuidas puugid koduaiast eemale peletada

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Puuk muutub aktiivseks, kui ööpäeva keskmine temperatuur on 6-7 kraadi. Suve hakuks tõuseb puukide arvukus tippu ning näljase ja nakkushaigusi levitava putuka võib seejuures isegi oma koduaiast külge saada. Mida nende salakavalate tegelaste peletamiseks teha?

Kuna puugid eelistavad niisket, varjulisemat ning kõrgema taimestikuga elupaika, ei ole nende aiast eemale hoidmine kuigi suur vägitükk. Aia- ja suverõõmu tagamiseks tuleb järgida paari lihtsat reeglit ning mitte mingil juhul valvsust kaotada.

Lõhnapeletid su aias

Kasvatage aias piparmünti ja sidrunheina, mille lõhna puugid ei talu. Samuti võib mulda pista vana hea küüslaugu ja sellele seltsiks ohtralt lavendlit. Küüslaugu puhul on kõige tõhusamaks purustatud küüslaugu küüned, mis tuleb puistata käidavamate radade äärde. 

Niida, niida, niida

Puukide külastussagedus sõltub suuresti ka kõrgest murust, mis neile jube meeldivaks elupaigaks on. Hoia muru ja koduaia taimestik võimalikult madalana, et puukidel ei tekiks aia vastu huvi. Kui aega niitmiseks pole, hoolitse vähemalt selle eest, et madalaks oleks pügatud nii laste mängukohad kui maja lähiümbrus. 

Loe ka: PANE KÕRVA TAHA 〉 See tõhus nipp hoiab puugid koduaiast eemal

Lupjamine

Liigniisketes aedades, kus puugid on keskmisest sagedamaks külaliseks, soovitab väljaanne Real Simple proovida lupjamist.  Lubi «kuivatab» juba rohule roninud puugid ja hoiab ka tulevased kutsumata külalised eemal. 

Kuidas vältida puugihammustust?

  • Puugid varitsevad hõredates sega- ja lehtmetsades, metsaserval ja puisniitudel või lihtsalt rohu sees.
  • Metsas või matkarajal liikudes kõnni teeraja keskel.
  • Kui võimalik, hoidu pika rohu sees kõndimisest.
  • Kanna pikki riideid (pikad püksid ja pikkade varrukatega pluus).
  • Võimalusel pane selga heledad riided, sest siis paistab riietel liikuv puuk paremini välja.
  • Ohutuse mõttes võiks kanda kõrgema säärega jalanõusid, näiteks kummikuid. Kui ilm on kummikute jaoks liiga palav, võiks siiski eelistada kinniseid jalanõusid ja panna püksisääred sokkide sisse.
  • Pärast looduses käiku vaata oma keha hoolikalt üle. Kõige tähtsamad kohad on kõrvad, juuksed, kael, kaenlaalused, naba, vöökoht, kubemepiirkond, jalad, põlveõndlad ja varbavahed.

Allikas: Terviseamet

Copy

Märksõnad

Tagasi üles