KINNISVARAPORTAAL ⟩ Õhus on esimesed märgid elamispindade defitsiidi leevenemisest

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

KV.EE Indeks, mis näitab Eesti elamispindade müügipakkumiste keskmise hinna dünaamikat, kerkis 160,4 punktile. Tegemist on järjekordse indeksi rekordiga. Kuu ajaga kasvas KV.EE Indeks 2,7 protsenti, aastane hinnatõusumäär on meeletu 29,9 protsenti.

Elamispindade hinnatõusu peamine tegur on jätkuvalt pakkumiste defitsiit. Vähese pakkumise tingimustes ajavad ostjad omavahel võisteldes paratamatusena hinnad üles. Elamispindade müügipakkumiste defitsiit puudutab enamikku Eesti piirkondi ja kõiki elamispindade segmente sõltumata suurusest või kvaliteedist, vahendab kinnisvaraportaal KV.EE.

Õhus on märgid pakkumiste defitsiidi leevenemisest. KV.EE müügiobjektide arvu indeks näitab aeglast, kuid kindlat tõusu. 2022. aasta juuni keskpaigas on KV.EE objektide arvu indeks 41,9 punkti peal. See on kuue kuu tagusest 13,8 protsenti kõrgemal.

Edasiste arengutena võiks oodata, et väga kõrgele kerkinud hinnatase peletab turult osa elamispindade ostjaid eemale. Väiksem ostjate arv võimaldab pakkumiste arvul kasvu jätkata. Suurenev valikuvõimalus võtab seejärel hinnatõusul ja KV.EE Indeksi kerkimisel kiirema hoo maha.

Turbulentses majanduskeskkonnas on keeruline prognoosida, kas on võimalik, et kiire hinnatõus peaks languseks pöörduma. Lootuses, et aasta majanduskasv jääb positiivsele poolele ja tööhõive püsib kõrgel, ei oleks hinnalangus edasiste kinnisvaraturu arengute peamine stsenaarium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles