LÕBUS JAANIPÄEV ⟩ 7 jaanipäeva traditsiooni, mis toovad õnne ja raha

Triin Brigitta Heidov
, Teemaveebide suvereporter
Copy
Foto: Mailiis Ollino

Tagamaks endale lõbus jaanipäev ning veel parem järgnev aasta, on hea panna kõrva taha paar traditsiooni, mida jaaniööl järgida tuleks.

Jaanipäev on eestlaste seas üks tähtsamaid ja enim tähistatavaid pühi. Jaanitulesid ja pidusid leidub üle Eesti ja sobiva leidmine võib kujuneda raskeks ülesandeks. Lõbusaid mänge ja traditsioone saab järgida aga igal pool. Siin on valik jaanipäeva traditsioone, et tagada endale tore jaanipäev ning lisaks veel õnn, raha ja ilu järgmiseks aastaks.

  1. Tule tegemine ja üle lõkke hüppamine
    Üle lõkke hüppamine aitab vabastada kõigest halvast ja üleliigsest. Tulel on kaitsev ja puhastav mõju. Tuli annab järgmiseks aastaks jõudu ja rammu ning kaotab laiskuse.

  2. Sõnajalaõie otsimine
    Sõnajalaõis õitseb ainult jaaniööl ja sedagi mõneks hetkeks. Kui aga õnnestub see õis leida, siis see toob nii rikkuse, tarkuse kui ka õnne. Sõnajalaõit on raske leida, kuna otsijale satub teele palju takistusi ja raskusi, lisaks ei taha õis ennast inimestele näidata.
     
  3. Lillede padja alla panek
    Jaaniööl tuleb korjata üheksa erinevat liiki lilli, punuda nendest pärg, panna see ristteel pähe ja koduteel ei tohi kellegagi kõneleda. Õhtul tuleb pärg panna padja alla. Siis näed unes oma tulevast kaaslast. Kui hommikul õnnestub pärg puu otsa visata nii, et see sinna püsima jääb, siis on kindel, et varsti tulevad pulmad.
     
  4. Näo pesemine allikas
    Jaaniööl tuleb minna allikale ja seal oma nägu pesta, see teeb naha ilusaks ja säilitab nooruse. Tähtis on seda kindlasti üksi teha.
     
  5. Lõokeste vaatamine
    Kes kõige enne näeb kahte lõokest ligistikku taeva all, sellel on järgneval aastal õnne oodata.
     
  6. Jaaniusside otsimine
    Jaaniussi koju viimine toob õnne, aga kes ussi ära tallab, seda saadab ebaõnn. Jaaniusside võidukorjamise võitja saab varsti mehele või naisele.
     
  7. Lisaks tuleb traditsioonide kohaselt käia saunas, kiikuda ja õlut juua.

Loe veel SIIT ja SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles