NÄDALA AED ⟩ Sääsekupladeta jaanipäev – on see võimalik? (1)

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Lavendel.
Lavendel. Foto: Ingrid Sembach-Hõbemägi

Eesti suvi on lühike ja tavaliselt sääserohke. Eriti hästi tunnetame seda suvisel pööripäeval, mil ka kõige paadunum linnainimene leiab üles mõne esivanema võsastunud talukoha ja püüab seal juunilõpu äraolemise võimalikult mõnusaks teha. Paraku kaasnevad sellega inimeste taluvust proovile panevad sääsehordid. Nende tõrjeks on müügil suitsutusvahendeid, samuti mitmeid pihustatavaid vedelikke, eriti tugeva toimega on jahimeestele mõeldud spreid.

Samas tuleb kõigi keemiliste putukamürkide puhul teada, et need mõjutavad ka meid endid. Nii ei soovitata enamikku putukatõrjevahendeid pritsida lastele ja täiskasvanutegi puhul tuleb vältida nende sattumist nahale. Õnneks saab ka leebemalt. Meie kliimavöötmes saab kasvatada mitmeid taimi, kelle lehtedes sisalduvad tugevalõhnalised ained sääskedele ei meeldi.

Lavendel on üks neist, kelle lõhn kuumal suvepäeval juba ükskõikseks ei jäta. Eesti tingimustes võiks kasvatada tähklavendlit (Lavandula angustifolia), kuigi tema igas kohas kasvada ei taha. Eelistab liivasemaid ja kergemaid, vett hästi läbi laskvaid muldi, seevastu viljakas ja savises pinnases kasvades võib talv teda armutult räsida. Aiakeskustes müüakse ka suurte õisikutega prantsuse lavendlit (Lavandula stoechas), kuid tema meie talvedele vastu ei pea.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles