OLULINE ⟩ Ligi poolte suitsuandurite eluiga on möödas: kas ja kuidas seda kontrollida?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Suitsuandurid muutusid Eestis kohustuslikult juba 13 aastat tagasi ning rusikareegel on see, et kui sa andurit praeguseks välja vahetanud ei ole, siis on see ilmselt juba eluea ületanud. Päästeameti andmetel on suitsuandurite eluiga olenevalt tootjast ja hinnast 3–10 aastat.

G4Si standardlahenduste divisjoni direktori Tarmo Pärjala sõnul on ligi poolte suitsuandurite eluiga tänaseks möödas – see tähendab, et ohu korral ei saa olla kindel, et seade ka töötab.

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti (TTJA) tehnikaosakonna nõunik Priit Poschlini sõnul ei ole suitsuanduritel õigusakti või standardiga ette määratud eluiga, seadme eluiga sõltub sensorist ja teistest elektroonikakomponentidest ning sisse ehitatud akust või vahetatavast patareist. «Üldjuhul on andurid kuni 10-aastase elueaga, kuid selle määrab tootja,» sõnas Poschlin.

Miks andur aegub?

Optilisel suitsuanduri sees on pisikeste ribidega kamber, mis suitsu püüab. Kambri sees on valgust kiirgav diood ning valguslugeja. Kui ribide vahelt satub toss kambrisse, jõuab valgus lugejasse ning andur annab häiret.

Aja möödudes võivad aga anduri sees olevad suitsule reageerivad sensorid tundlikkust kaotada. Testnupule vajutamine kinnitab, et aku/patarei, elektroonika ja helisüsteem töötavad, kuid see ei tähenda alati, et andur on päriselt töökorras. Anduri töökindlust kahjustavad aeg, tolm, putukad, toidu tegemisel kodus tekkiv rasv ja niiskus. «Isegi kui arvad, et kodu on väga puhas, siis aja jooksul kogunevad seadmesse tolm ja mustus,» märkis Pärjala.

Millal seade välja vahetada?

Suitsuanduri kohustuslik märgistus peab Poschlini sõnul sisaldama tootmiskuupäeva või partiinumbrit ja infot tootja poolt soovitusliku seadme vahetuse aja kohta (ehk eluiga). Täpne info anduri kasutustingimuste ja eluea kohta peab olema kirjas kasutusjuhendis. Iga tootja peab anduri sertifitseerima, et seda saaks Euroopa Liidus müüa – seadmel peab olema CE ja EVS-EN 14604:2005 märgistus, maaletooja või tootja nimi. Kui kasvõi üks nendest andmetest on puudu, tuleks andur kiiremas korras välja vahetada. Anduri väljavahetamise vajadusest annab Päästeameti andmetel märku ka see, kui andur on muutunud ülitundlikuks – reageerib siis kui pole vaja või vastupidi, anduri reageerimise aeg pikeneb kordades.

Suitsuanduri töökindlust saab kontrollida veeaurubaasil töötava SmokeSabre seadmega – lased andurile võltstossu ning saad teada, kas seade hakkab häiret andma või mitte. Tänu teleskooptorule on see ohutu, kuna kaitseb andurit testri liiga lähedale asetamise ja sellest tekkivate gaasijääkide kondenseerumise eest, mis võib anduri rikkuda. Siiski tuleb jälgida kindlasti kasutusjuhendit, et sa enda andurit ära ei rikuks.

Mida jälgida anduri soetamisel?

Anduri soetamisel tasub meeles pidada, et odav andur ei pruugi olla kvaliteetne. Silmas tasub pidada eelkõige anduri tootmisaega – ostule eelneval aastal toodetud andur sobib, aga vanemad võiks juba jätta soetamata. «Tähtis on panna tähele, et eluiga hakkab jooksma tootmise hetkest. Võib juhtuda, et poes on allahindlusega seade, mis on juba mõni aeg seisnud ning osa elueast ära kulutanud,» sõnas Pärjala. Seetõttu tuleb juba poes jälgida, millal on andur tehtud – seda näebki kleepsult seadme taga.

Kindlam on nutika anduriga

Suitsuandur on nagu iga teine elektrooniline seade – see võib rikki minna. Seetõttu oleks hea, kui sinu kodus on infot edastav andur. Lokaalne suitsuandur on tarbetu, kui lähed poodi või niidad õues muru – see on kasulik ainult juhul, kui keegi on kodus. «Samas nutikas suitsu- ja vingugaasiandur aitab ka siis, kui oled kodust eemal ning annab ise teada, kui tal peaks olema aku tühi või mõni muu rike,» nentis Pärjala.

Põhilised punktid, kuidas tagada seadme töökindlus:

Vajutades nupule saad kontrollida, kas anduri patarei, elektroonika ja helisüsteem töötavad

Anduri töökindlust saad kontrollida testaerosooliga

Patareid vahetades vaata üle, millal seade aegub

Vaata üle enda vanaemade-vanaisade andurid

Aegunud või rikkis suitsuandur vaheta välja esimesel võimalusel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles