UUED MOESUUNAD ⟩ Kuidas valida aken, mis kestab?

Kodu.postimees.ee
Copy
Traditsioonilisema maja puhul võiks eelistada ühe või kahe raamiga puitaknaid,
Traditsioonilisema maja puhul võiks eelistada ühe või kahe raamiga puitaknaid, Foto: Shutterstock

Aken on maja juures sama tähtis osa nagu iga teine detail – see lisab hoonele iseloomu, annab valgust ja määrab ka seda, kui suureks paisuvad küttearved. Uute akende valik ei ole peavalu, kui mõelda läbi mõned olulised nüansid.

Akende ja klaasuste vahetamine on praegu aktuaalne, sest inimesed otsivad võimalusi, kuidas kodu energiatõhusust tõsta. Klar Home’i tegevjuht Janar Tammjärv ütleb, et aknatööstus on palju arenenud, seda eelkõige tehnoloogiliste lahenduste poolest – akende ja uste vahetamisega võivad küttekulud väheneda märkimisväärselt, mõnel juhul lausa viiendiku võrra.

Aknavaliku ABC algab sellest, kas tegemist on maja renoveerimise või uusehitisega. «Vanema maja puhul võib valida täpselt sellises stiilis aknad nagu enne olid – see on kõige lihtsam lahendus. Kui on soov akende stiili muuta või valida need täiesti uuele hoonele, tuleb teadlikult jälgida, et need oleksid harmoonias üldmuljega,» ütleb Tammjärv.

Materjalivalik sõltub nii eelarvest kui ka aknaava suurusest

Tammjärve sõnul on puidust aknad klassika ning selle kõrval on populaarsed ka puit-alumiinium, plastik ja alumiiniumaknad. Arhitektuuribüroo ARS Projekt peaarhitekt Rasmus Tamme lisab, et suures plaanis kasutatakse suuremate avade puhul rohkem alumiinium- või terasraame, väiksemate puhul plast- ja puitraame.

Tammjärve sõnul sobivad puitaknad neile, kes hindavad eelkõige esteetilist väärtust ning kelle eelarve pole piiratud. «Puit on naturaalne ja taastuv materjal, sellest valmistatud aken kestab kaua ja seda on võimalik renoveerida, näiteks üle värvida. Puit-alumiiniumaken on kooslus väga tugevatest materjalidest, mis peavad vastu aastakümneid ja vajavad vähe hooldust.»

«Plast- ehk PVC-aken on pealtnäha puitaknaga sarnane, kuid odavam. Need peavad Eesti kliimas hästi vastu, raame on lihtne puhastada ja värvivalik on lai. Siiski kaotab plast teatud aja möödudes oma väärtuse ning seda taastada ei saa. Kvaliteedi ja soojapidavuse poolest PVC-aken puitaknale alla ei jää,» ütleb Tammjärv.

Alumiiniumraami kasutatakse koduakende puhul harva. «Tegemist on kõige tugevama profiiliga, kuid pigem sobivad need suurtele pindadele nagu büroohooned, kus on väga laiad aknaavad ning suured klaaspinnad. Plastiku ja puiduga ei saagi väga suurt akent valmistada, sest nende füüsilised omadused seda ei võimalda – raam paindub läbi,» selgitab Tammjärv.

Aken peab sobituma maja stiiliga

Arhitekt Tamme sõnul tuleks traditsioonilisema maja puhul eelistada ühe või kahe raamiga puitaknaid, kaasaegsema hoone puhul võib valikusse lisanduda ka plast- või alumiiniumraami. Puitraame saab teha väga eriilmelisi ja nüansirikkaid, mis loovad nii traditsioonilise kui kaasaegse fassaadiga terviklikuma pildi.

Endale sobivas stiilis akna leidmiseks soovitab Tamme käia kuskil elamurajoonis või linnas ringi, et inspiratsiooni saada. «Uudistage, millise laiuse-kujuga aknaprofiile ja raame on kasutatud, kas nende stiil ja suurus sobiks ka teie hoonele jne,» annab ta huvitava idee.

Igas eluruumis peaks olema vähemalt üks avatav aken

«See, kui palju peaks kodus avatavaid aknaid olema, sõltub sellest, mis kellelegi meeldib,» ütleb Tamme ja lisab, et tuulutuse mõttes peaks igas ruumis mõni avatav aken siiski olema. Tuleb arvestada, et avatavatel akendel on lengile lisaks raam, mis teeb vahepostid laiemaks – see mõjutab fassaadi üldmuljet.

«Traditsioonilistes majades on avatav aken see ilus detail, mis teeb kogu akna ruumilisemaks ja annab lisaväärtust. Moodsatesse majadesse sobib aga rohkem klaaspinda ja vähem nähtavaid lenge-raame. On olemas aknaraame, mis on varjus aknalengi taga, nii et väljast vaadates ei tee vahet, kas aken on lahtikäiv või mitte. Moodsamate majade puhul tasuks neid kaaluda,» soovitab Tamme.

Kas paigaldada aknad ise või tellida paigaldus?

«Mingil hetkel sai normaalsuseks, et aknapaigalduseks tuleb tellida spetsialistid. Nüüd on see arusaam muutumas,» ütleb Tammjärv. «See pole raketiteadus – kes saab hakkama muude remonditöödega, vahetab vaevata ka aknad, kusjuures rahaline sääst võib ulatuda 50%-ni.»

Tamme kordab aga üle põhitõe, et aken pole lihtsalt avatäide, vaid terviksüsteem piirdeliistude, kattelaudade, palede viimistluse ja muude detailidega. «Ise paigaldades tuleb lihtsalt teadlikumalt jälgida, et õhutihedus on korrektselt saavutatud.»

Valgus on moes – aknad muutuvad järjest suuremaks

Tammjärv ja Tamme ütlevad, et ka aknatööstuses on omad moesuunad. Akende puhul on trendiks klaaspinna suurendamine ja raamiosa vähendamine. Lisandunud on nüansse nagu klaasliistude toonid, peened teras- ja väärismetallprofiilid, aknalengide peitmine konstruktsiooni, väärispuidu (näiteks mahagoni) kasutamine või aknakarbi terviklahendused liistude, kardinate, palede ja muu vajalikuga.

Tammjärve kogemus ütleb, et lisaks visuaalsetele trendidele hindavad inimesed aina enam energiasäästu ja vastupidavust. «Toon välja kaks märksõna: puit-alumiinium konstruktsioon ja kolmekordne klaas. Sellise lahendusega võib aastakümneid muretult ja hooldusvabalt elada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles