VARAS EI PUHKA ⟩ Jaanipäeval kodust eemal? 5 ettevaatusabinõud, et su kodu varaste küüsi ei langeks

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Pärnu rand. Pilt on illustreeriv.
Pärnu rand. Pilt on illustreeriv. Foto: Mailiis Ollino/Postimees Grupp

Eelseisvad jaanipäeva pidustused viivad inimesed kodust eemale, kuid toovad paraku endaga kaasa ka teatava varguste kasvu. Seetõttu tasub pöörata sel ajal märksa rohkem tähelepanu ka oma kodu kaitsmisele, olgu selleks siis naabrivalve või hoopis sotsiaalmeedias madala profiili hoidmine.

Politsei- ja Piirivalveameti ennetustöö koordinaator Gerli Grünbergi sõnul pannakse enim vargusi toime just siis, mil on suurim tõenäosus, et inimesed viibivad kodust eemal ehk näiteks pikemate pühade ajal ja nädalavahetuseti.

«Seetõttu ei tasu ka avalikel sotsiaalmeediakontodel suurelt uhkustada, kui kodust pikemalt eemal viibitakse. Kui koduomanik unustab uksed lukustada, aknad lahti või isegi õhutusasendisse, on varaste jaoks pool tööd juba tehtud. Sestap on oluline meelde tuletada, et oleme ise oma vara esmased kaitsjad ning saame väikeste tegudega vargusi ennetada. Varastele meeldib tegutseda varjatult, mistõttu tasub kasutusele võtta kõik abinõud, mis pikanäpumehi eemale peletaks – lukud, valgustus, signalisatsioon, kaamerad,» rääkis Grünberg. 

Kasulikke nõuandeid kodu kaitsmiseks:

  • Koduhoovis pane jalgrattad, kallis aiatehnika ja tööriistad pärast kasutamist alati lukustatud panipaika, et nad ööseks õue ei jääks.
  • Ära jäta varuvõtit tüüpilisse peidukohta: uksemati alla, lillepotti või kirjakasti. Neid kohti oskab ka varas esmajärjekorras kontrollida.
  • Enne puhkusele sõitmist lepi sõbra või naabriga kokku, et ta tühjendaks sinu postkasti, kohendaks kardinaid, koristaks aias lehti ja niidaks muru. Nii jääb mulje, et elu kulgeb oma tavapärast rada.
  • Sissemurdmine toimub enamasti siis, kui pererahvast kodus ei ole. Seepärast ei tasu oma tööl oleku aega ja puhkusesõite kõikidele avaldada, sealhulgas hoida võimalusel madalat profiili ka sotsiaalmeedias. Ühtlasi tutvu ja loo suhteid oma naabritega, ära ole anonüümne!
  • Nähtavale kohale paigaldatud signalisatsioon sunnib sissetungijat põhjalikult kaaluma, kas on mõtet edasi tegutseda.

Allikas: Politsei- ja Piirivalveamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles