Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

NÄDALA RETSEPTID Too jaaniaja lilleilu kööki!

Copy
Magus ja lilleline koogisegadus. FOTO: Hele-mai Alamaa
Magus ja lilleline koogisegadus. FOTO: Hele-mai Alamaa Foto: Hele-Mai Alamaa

Vanarahva uskumus, et jaaniajal on taimedel ja lilledel eriline vägi sees, sobib ka kööki.

Keerutage lilleilu joogiklaasis, pange salatile, võileivale ja koogile, soovitab fotograaf Hele-Mai Alamaa.

Muu hulgas võib lilleõitest teha jääkuubikuid, mis sobivad jahutama ükskõik millist suvejooki.

Just praegu on õige aeg lopsakas õiteilus kümmelda, niidutaimi nuusutada ja valgetesse öödesse sukelduda. Vanarahva uskumust, et jaaniajal on taimedel-lilledel eriline vägi sees, on me kodudes alati räägitud.

«Õied ja lillepärjad ja kimbud ja seitse erinevat lille padja alla, et oma tulevast unes näha… Kõik need lood ja jutud on meil sügaval sees,» arutlevad fotograaf ja toiduterapeut Hele-Mai Alamaa ning taimetark Maret Allikas, kes koos köögikunstniku Margit Väljaga panid hiljuti kokku rohke pildiilu, metsikute toidutaimede tarkuse ja argiretseptide kogumiku «Metsapoole maitsed, taimed ja toit».

Kuidas seda erilist ja lummavat lilleilu ning taimerammu jaanipühadel muul moel ära kasutada, kui padja alla seitsmest lillest kimpu panna ja sõnagi lausumata üle üheksa aia hüpata ei taha?

Tagasi üles