ÜLEVAADE ⟩ Mida toob sügis? Suvekuumus tõmbas kinnisvara hinnatõusule pidurit

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Juunis langes Tallinna korterite keskmine ruutmeetrihind maiga võrreldes 0,7 protsenti ehk 2961 euroni ja tehinguaktiivsus oli võrreldes eelneva kuuga 9,5 protsenti madalam.

«Saabunud suurepärased suveilmad ja pikk juunikuine pühadeperiood tõmbas tehingute arvu alla ning hoidis ka keskmise ruutmeetrihinna maagilisest 3000 euro piirist veel õige napilt allpool,» kommenteeris värsket statistikat 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter.

Sügis saab pöörase üleüldise hinnatõusu tõttu olema paljudele raske ja seetõttu on ka arenguid kinnisvaraturul üha keerulisem prognoosida, kuid mingit krahhi, kus kinnisvara keskmine väärtus langeks kümnetes protsentides ei ole Vahteri sõnul rängast inflatsioonisurvest hoolimata ette näha.

Võrreldes eelmise aasta juuniga oli lõppenud kuul Tallinna keskmine korteri ruutmeetrihind 28 protsenti kõrgem. Juunis kokku müüdud 929 korterit oli võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 18 protsendi võrra suurem, kuid tänavuse maikuuga võrreldes 9,5 protsendi võrra väiksem tulemus. Tehingute rahaline maht vähenes juunis võrreldes maiga 8 protsenti, kuid möödunud aasta juuniga võrreldes oli see ikkagi üle 50 protsenti suurem.

Kui võtta lisaks korteritele arvestusse ka teised pealinnas juunis omanikku vahetanud kinnisvaraobjektid, siis tehti kokku 1163 ostu-müügitehingut. Maikuus oli selliseid tehinguid 1335 ja eelmise aasta juunis 1041. Tallinna kinnisvaratehingute kogumaht oli juunikuus ligi 200 miljonit eurot, mis on maikuuga võrreldes umbes kümnendiku suurune langus, kuid 2021. aasta juuniga võrreldes 16 protsendine tõus.

Juunis müüdi Tallinnas ka 32 hoonestatud elamumaa kinnistut, maikuus tehti selliseid tehinguid 6 võrra vähem. Kalleim korter müüdi Tallinnas juunikuus 800 000 euroga ja kalleim elamumaa sihtotstarbega hoonestatud kinnistu läks kaubaks 1 333 915 euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles