VIDEO Norras ehitati sild, mis kaob vette

Kodu.postimees.ee
Copy

Arhitektuuri- ja disainistuudio Snøhetta paigaldas Norra rannikule kividest raja, mis ilmub ja kaob koos tõusu ja mõõnaga, sümboliseerides aja möödumist.

Helgelandis asuv installatsioon kannab nime Traelvikosen Scenic Route. See koosneb 55 astmelisest kivist, mis on paigaldatud nii, et nende nähtavus ja ligipääsetavus muutub koos tõusu ja mõõnaga. 

Stuudio juhtiva maastikuarhitekti Thea Kvamme Hartmanni sõnul on projekti peamine inspiratsiooniallikas aeg ning see, kuidas seda looduses kogetakse. «Looduses esindab tõus aja põhikontseptsiooni ja looduse enda pidevalt muutuvat rütmi,» ütles ta Dezeenile. 

Traelvikosen Scenic Route valmis Norra maanteeameti tellimusel. Tegemist on osaga turismimarsruudist, mis on täis kõikvõimalikke elamusi ränduritele. 

Vette asetatud kivid ühendavad kalda väikese saarekesega, võimaldades külalistel mõlemas otsas kindlale pinnale hüpata. Mõõna ajal on kõik graniidist valmistatud astmed nähtaval, kuid tõusu ajal vee all. 

Hartmanni sõnul loodetakse Traelvikosen Scenic Route'i abil julgustades möödujaid aega maha võtma ning mõtlema looduse enda ja selle tuleviku üle. «Kui tahame loodusest tõsimeeli paremini hoolt kanda, peab rohkem inimesi seda reaalselt nägema. Trælvikosenis kujundasime täpselt nii, et külastajad jääksid siia tavapärasest kauemaks,» selgitas Hartmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles