Levinud müüt seoses grillimisega, mis teeb tervisele karuteene

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Seoses grillimisega on levima läinud üks tervistkahjustav müüt. Nimelt, et söestunud liha söömine on tervisele sama hea kui apteegist ostetud söetablett.

«Tegemist on siiski kahe väga erineva asjaga,» kommenteerib City Tervisekliiniku perearst dr Merje Lahe. «Söetabletis on aktiivsüsi, mis aitab väljutada kehast mürke ning leevendab seedimisprobleeme. Söetabletis olev aktiivsüsi seob endaga seedetraktist kahjulikke aineid ja seeläbi aitab neid organismist väljutada. Need tabletid võiksid kõigil kodus igaks juhuks olemas olla,» ütleb ta.

Kui aga grillimisel on lihatükil mõni piirkond söestunud, tuleks see osa kindlasti välja lõigata ning ära visata. «Söömiseks see kindlasti ei kõlba. Liha ja kala kõrbemisel võivad tekkida tervisele ohtlikud kantserogeensed ja mutageensed ühendid: polüaromaatsed süsivesinikud (PAH) ning heterotsüklilised amiinid (HCA). Seega kasu eesmärgil teete endale hoopis kahju,» ütleb Merje ning soovitab söestunud lihatükki mitte süüa.

PAH-id tekivad toidu grillimisel kuumusallikale tilkuva rasva kaasabil. HCA-d aga kõrgetel temperatuuridel (üle 150°C) aminohapete, süsivesinike ja kreatiini omavahelise keeruka reaktsiooni tulemusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles