Kas IKEA uue kauplusega saabub Eestisse ka legendaarne restoran koos lihapallidega?

Madis Kartau
, reporter
Copy
Ehitusjärgus Ikea pood Rae vallas.
Ehitusjärgus Ikea pood Rae vallas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

IKEA uue kauplusega saabuvad Eestisse ka legendaarsed lihapallid. Mida IKEA Rootsi restoran endast kujutab?

Paljude jaoks on IKEA tuntud kodusisustusbrändina, kuid tegelikult kuulub IKEA ka maailma suurimate restoranikettide hulka. Igas IKEA kaupluses on Rootsi restoran, kus serveeritakse traditsioonilisi Rootsi toite, kuulsaid lihapalle ning ka teisi kohalikke hõrgutisi. Suve lõpus avatava IKEA kaupluse restoran mahutab korraga ligikaudu 400 külalist.

Rae vallas avatav uus IKEA kauplus pakub täielikku IKEA kogemust, alates inspiratsioonist kodu sisustamisel kuni perega päeva sisustamiseni. IKEA kaupluses saab süüa nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusööki, lastele on erinevad mängualad ning kiireteks snäkipausideks avatud ka bistroo.

IKEA Eesti toiduüksuse juhi Piret Rajasalu sõnul on IKEA Rootsi restoran hea koht, kus enne suuremaid sisustusalaseid otsuseid maha istuda ning soovid rahulikult läbi mõelda. Lisaks pakub restoran võimaluse nautida Rootsi toite taskukohaste hindadega.

«IKEA Rootsi restoran aitab inimestel kiires elutempos aeg maha võtta – seda nii kaupluses sisseoste tehes kui ka igapäevaelus üldiselt. Siin on hea mõtiskleda, lõõgastuda ning pere ja sõpradega aega veeta. Lisaks restoranile on IKEA uues kaupluses ka Rootsi toiduturg ning kiiremateks vahepaladeks mõeldud bistroo,» ütles Rajasalu. Ta lisas, et restoranis on eraldi ala ka lastega peredele, kus on mänguväljak ja võimalus soojendada beebitoite.

Tükike Rootsi maitseid

IKEA-s pakutav toit esindab ettevõtte Rootsi juuri. Rootsipärasust on tunda nii restoranis, toiduturul kui ka bistroos pakutavas toiduvalikus – näiteks on menüüs traditsioonilised Rootsi toidud, joogid ja teised road nagu lihapallid, vegepallid, lõheroad, hot dogid, taimsed hot dogid ning kaneelisaiakesed.

«Osad IKEA toidud on tugevalt brändiga seotud, näiteks lihapallid ja kaneelisaiad. Rootsi restoranis serveeritakse lihapalle traditsiooniliselt kartulipudru, kreemja kastme ja pohlamoosiga. Kaneelisaiake on Rootsi juurtega hõrgutis, mille kohta öeldakse , et kaneelisaiake soojendab ka kõige külmema südame», selgitas Rajasalu.

Rootsis on kaneelisaiad FIKA ehk kohvipausi lahutamatu osa. FIKA ajal võetakse aeg maha, nauditakse kohvi, saiakesi ja küpsiseid ning vesteldakse sõprade või kolleegidega.

Jätkusuutlikud toidud

Jätkusuutlikkus mängib IKEA toidu- ja tootevalikus väga olulist rolli. Seetõttu leiab Rootsi restoranist, bistroost, ja toiduturult oma lemmiktoitudele taskukohase hinnaga taimseid alternatiive.

Maailma statistika näitab, et toit ja selle tootmine põhjustab pea kolmandiku kogu maailmas eralduvast kasvuhoonegaasist, kusjuures ainuüksi kariloomad annavad 14 protsenti heitkogusest. IKEA annab enda panuse ülemaailmse toiduprobleemi leevendamiseks, pakkudes maitsvat, tervislikku ja jätkusuutlikku toitu ning järgides igapäevaselt jätkusuutlikkuse põhimõtet ka Rootsi restoranis.

«IKEA toiduüksus panustab oluliselt jätkusuutlikkuse edendamisse. IKEA Food kasutab sertifitseeritud toorainet, näiteks on meie valikus ASC sertifikaadiga lõhe ning MSC sertifikaadiga krevetid, Rainforest Alliance’i märgiga kohv, šokolaad ning kakao, erinevad öko-märgisega tooted. Kogu loomne tooraine pärineb farmidest, kus loomade heaolule pööratakse suurt tähelepanu. Meie valikus on palju taimseid ning vegan tooteid, näiteks vegepallid ja taimsed hot dogid. Uuringud näitavad, et mida taskukohasemad on tervislikud ja keskkonnasõbralikud toidud, seda rohkem neid eelistatakse,» sõnas Rajasalu.

Neile, kes soovivad traditsiooniliste Rootsi lihapallide asemel tervislikumat alternatiivi, pakutakse restoranis vegepalle, mis maitsevad nagu liha, kuid on tegelikult täielikult lihavabad. Nende ökoloogiline jalajälg moodustab vaid neli protsenti IKEA traditsiooniliste lihapallide jalajäljest. Kõik vege- ja lihapallid on saadaval ka kaasaostmiseks Rootsi toiduturul.

IKEA Tallinna kauplus avatakse 2022. aasta suve lõpus. Ühe katuse alla on koondatud kõik, mida kodu sisustamiseks vaja, alates köökidest ja magamistubadest kuni toidukaupadeni välja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles