Kuidas valmib maitsev kodune rosolje? Nippe jagas Irja Lutsar!

Raadio Elmar
Copy
Rosolje
Rosolje Foto: Shutterstock

Irja Lutsar jagas raadio Elmar hommikuprogrammi suveköögi rubriigis soovitusi, mil moel valmistada ühte tõsiselt maitsvat rosoljet. Saime üksikasjalikke näpunäited ja mis siis muud, kui ise nende õpetuste saatel kokkama! 

Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor Irja Lutsar rääkis raadio Elmar hommikuprogrammis üsna kodusel ja suvisel teemal. Ta jagas soovituse, mille heaga oma pere ja külalisi ühe suvise söögikorra ajal üllatada. 

«Kui nüüd hommikusöögi valik välja jätta, siis võib öelda, et eelistan pigem liha. Magusa sööja ma pole. Mul on keset suve sünnipäev. Kui ma lasteaias käisin, siis ei saanud mitte sugugi aru, miks sünnipäeva puhul komme tuuakse. Mina tahtsin hoopis kiluvõileibu. Seega, ka pidudel eelistan ma pigem lihavarrast kui midagi magusat,» muigas Lutsar.

Lutsar avaldas, milline on nende pere firmaroog. «Päris selliseid sööke muidugi tänapäeval enam pole, millega ükski pidu pidamata ei jää. Kuid üks minu lemmiksööke on aastaid olnud kahtlemata rosolje ja on nii kuni siiamaani. Olen tõepoolest üks väga suur rosolje sõber. Kui laps olin, siis enne pidusid söödeti mul kõht korralikult täis, et ma peolaua taga ainult rosoljet ei sööks,» rääkis ta.

«Viimasel ajal olen hakanud rosoljet tegema üldse ilma heeringata. Kuigi mulle heeringas ja kõikvõimalikud marineeritud kalad väga maitsevad. Kuid üks on kindel...kodus tehtud salat on kindlasti kõige parem. Meie peres sai see populaarsemaks siis, kui Inglismaal elasime. Seal pole poodidest ju mitte kusagilt rosoljet võtta, samuti ka keedetud peete,» sõnas ta.

Lutsar mainis, et peedid ostab ta pea alati valmiskeedetud kujul. «Nende keetmine võtab ju nii tohutult aega. Suveajal tundide viisi peete keeta pole juba ainult ainuüksi temperatuuri mõttes mõistlik,» märkis ta.

«Lisaks peetidele panen salati sisse kartulid, porgandid, hapukurki või marineeritud kurki. Kurk meeldib mulle selline, mis maitselt mahe. Siis kahtlemata munad ja näiteks suitsuvorsti. Rosolje kaste on väga lihtne. Hapukoorele lisa kindlasti suhkrut, soola, mädarõigast ja natuke äädikat,» soovitas Lutsar.

Rosoljet peaks enne söömist kindlasti külmikus hoidma. «Pool tundi vähemalt! Salat tahab kastme sisse tõmmata. Kui rosolje kohe peale valmistamist lauale panna, siis need osad maitsevad eraldi,» rääkis ta.

«Rosolje kõrvale võib soovi korral kääru leiba võtta, kuid ma ise suur leivasõber pole. Kõige rohkem eelistan sinna kõrvale hoopis liha, eriti hästi sobivad jäägid eelmisest õhtust. Näiteks grillliha tükid või ahjukanast mõni lõiguke. Jõuluajal sobib rosolje kõrvale imehästi ka kõrvitsasalat. Soovin kõigile head katsetamist, söömist ja head isu,» mainis Irja Lutsar jagas raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!».

Kuula intervjuud SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles