Eksperdid õpetavad, et just see on pesu pesemisel kõige olulisem

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Õige veetemperatuur on pesu pesemisel ülitähtis.

«Vee temperatuur määrab puhastusprotsessi efektiivsuse. Konkreetsele riideesemele sobiva temperatuuriga vee valimine on oluline, et vähendada aja jooksul tekkivaid kahjustusi,» selgitab The Laundressi kaasasutaja Gwen Whiting. «Õige veetemperatuur tagab tõhusama puhastuse ja võib vähendada värvi kulumist, kanga venimist ja kahjustuste teket,» lisab ta.

Kuigi enamikku tihedalt kootud kiududest kangaid, nagu puuvilla ja lina, võib üldjuhul pesta soojas vees, kartmata, et need kokku tõmbuvad või ära pleegiks, ütleb pesuekspert Cheryl Nelson, et kahtluse korral on mõistlik kasutada jahedat vett. «Külma veega ei saa mitte ainult vähendada kahjustuste tekke võimalust, vaid see kulutab ka vähem energiat, olles seega hea keskkonnale ja rahakotile,» õpetab ta.

Valgeid tekstiile pese üldjuhul kuuma veega, kuid tegutse ettevaatlikult

Rusikareegel on pesta kõiki valgeid rõivaid küllaltki kuuma veega, kuid see ei pruugi alati just parim idee olla. Teatud tekstiilid võivad juba 50-kraadises vees kokku tõmbuda, seega tuleb alati vaadata riideesemel olevat pesemisõpetust. 

Erand tuleks teha voodipesule. Sinna kogunenud mustusest lahti saamiseks on vaja vähemalt 60-kraadist vett. The Laundressi kaasasutaja Lindsey Boyd räägib, et juhul kui kuumas vees tõmbub tekstiil kokku, sellega asi piirdub: peale ühte pesu see edasi kokku ei tõmbu ja tulem on peale esimest pesu teada.

Mis saab aga valgetest rõivastest, mis kuuma ei kannata? Neid soovitab Nelson pesta õrna pesuprogrammiga ja valida veetemperatuuriks see, mis on riiete infosildil kirjas. «Ärge peske neid koos värviliste riietega ja ärge pange pesumasinasse liiga palju asju, sest see võib kangast kahjustada,» lisab ta. 

Värvilisi rõivaid pese jaheda veega

Värvilised kangad võivad teadupärast kuumas vees tuhmuda ja teistele värvi anda. Whiting seletab, et selliseid tuleb pesta alati jahedama veega: 30-kraadine vesi sobib selleks hästi. «Kui värvilisel kangal on plekk, siis võiks plekki eeltöödelda,» ütleb ta. Ka neid rõivaid soovitab ta pesta õrna pesuprogrammiga, et riideid mitte kahjustada. Kiired ja karmid pesuprogrammid on küll mustuse eemaldamisel väga tõhusad, kuid kahjustavad rõivaid. 

*Suure populaarsuse tõttu taasvaldame 08.07.2022 ilmunud loo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles