NÄDALA RETSEPTID ⟩ Kolm hõrku suvesalatit, peategelasteks noor kartul, arbuus ja maasikas

Britt Rosen
Copy
Vana kooli kartulisalatit võib teha ka suviselt kergemal ja särtsakamal moel. FOTO: Britt Paju
Vana kooli kartulisalatit võib teha ka suviselt kergemal ja särtsakamal moel. FOTO: Britt Paju Foto: Britt Paju

Värskest kartulist koos redise, kurgi ja sinepise jogurtikastmega saab harjumuspärasele kartulisalatile suviselt kerge asenduse.

Caesari kaste sobib hästi ka grillitud kapsale.

Pakkuge salatit toatemperatuuril, siis pääsevad maitsed paremini mõjule.

Salatilemmikuid on köögitoimetajal ja toidublogijal Britt Pajul suviti palju, ühenduslüliks lihtsus ja pigem hooajaline värske kraam. «Täiesti tavaline lehtsalat hapukoorekastmega on mu suveklassika,» toob ta ühe näite salatist, mis muul ajal kipub ununema, kuid suvel on alati platsis.

Ka vana kooli kartulisalat on talle meeldinud nii palju, kui mäletab. Pole vist eestlast, kellele see ei meeldiks, tähendab ta. Isegi paljudele välismaalastele maitseb. Näiteks Ameerika taustaga prantslane Yoann Ricau, kelle prantsuspärasele ja ilmarännakutele pühendatud roogadega kokaraamatule ta praegu fotosid üles võtab, tunnistab, et eesti toitudest kuulub tema süda just kartulisalatile.

Üks kartulisalat, mis toidublogijale juba aastate eest käe sisse jäi, on eestilikust rammusa hapukoore-majoneesi kastmega variandist siiski kergem, särtsakam ja suvisem: oma aia värske kartul, redis ja kurk, kastmeks jogurt sinepise noodiga. Nagu heade toitude saamislugudega vahel on, sündis ka see väikesest äpardusest. Algaja aiapidajana oli naine peenrasse külvanud liiga palju rediseid ja kõik said ühekorraga valmis. Siis tarvitas ta neid vist küll kõigis roogades, kus vähegi võimalik. Seesama kolme komponendiga salat pärinebki rediseuputuse ajast. «Kodumaise värske aedviljaga maitseb see ikka ülihästi. Pealekauba lihtne, suuremat sorti hakkimist pole vaja ja värske kartuli koorimist ammugi mitte,» sõnab Britt Paju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles