NÄDALA KODU ⟩ Eriline kodu, mida näeb pidevalt teleuudistes

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Anette ja Margus koos poegade Hansu ja Oskariga ühel suvisel pärastlõunal. 
Anette ja Margus koos poegade Hansu ja Oskariga ühel suvisel pärastlõunal. Foto: Teele Toova
  • Margus ja Anette leidsid katusekorteri tillukese aiaga majas Kadrioru ja kesklinna piiril.
  • Nende kollast värvi kodumaja on olnud näha teleuudistes, intervjueeritavate taustal.
  • Korterisse voogab katuseakendest palju valgust – päikselistel päevadel on interjööri õhustik helge.

Noorte toonast elustiili arvestades sobis neile kinnisvarafirma tehtud remont ja pakutud sisustus, mida nad oma äranägemise järgi täiendasid. Arhitekt Nikolai Thamm vanema projekteeritud ja 1887. aastal ehitatud elamu on igasuguseid aegu näinud. Maja ajalugu näitavad trepikoja pildigaleriis pererahvale üllatusena kingitud kõnekad ja kaunilt raamitud arhiivist leitud plaanide koopiad, vanad esemed jms.

«Korteri valikul sai kaalukeeleks kesklinna lähedus,» meenutab Anette. Margus lisab, et kuna ta lapsepõlves elas Pärnu äärelinnas ja koolitee oli pikk, siis oli ammune soov elada kesklinnas, töökoha lähedal, et ei peaks liiklemiseks aega raiskama – ja nüüd ta saabki tööle (Rävala puiesteele) sõita jalgrattaga.

Võluv õu ja asukoht

Lisaks asukohale teeb noore pere kodupaiga eriliseks väike aed. «Kui värav selja taga sulgub, siis on selline tunne, nagu elaksime Haapsalus või Pärnus,» mõtiskleb naine. Õues kasvavad sirelid ja jasmiinid, püsikud ning pottides ja amplites õitsevad kevadest sügiseni suvikud.

Linnakodulgi võib olla meeleolukas (sala)aed.
Linnakodulgi võib olla meeleolukas (sala)aed. Foto: Teele Toova

Pere on oma aiaga harjunud ja neile meeldib seal toimetada.

«See on väike vabastushetk ehk päriselu, kui nokitsen garaažis midagi parandada,» lausub mees.

«Kui ma seda korterit vaatama tulles nägin garaaži, siis kujutasin ette, et toon sinna pinksilaua, panen muusika mängima ja hakkame koos sõpradega lauatennist mängima. Ja nii on läinudki.

Möödakäijad aina imestavad: mis garaažis toimub?»

Avara ruumi võib näiliselt jagada köögiks, elu- ja söögitoaks ning kabinetiks.
Avara ruumi võib näiliselt jagada köögiks, elu- ja söögitoaks ning kabinetiks. Foto: Teele Toova

Koos naabritega on nad aeda loonud kena istumisnurga ja lastele kaanega liivakasti, kus praegu küll mängib peamiselt kolmeaastane Hans, samas seitsmekuune Oskar saab jasmiini vilus vankris lõunauinakut magada.

Pererahva sõnul teeb nende elu mõnusaks kohvikute-restoranide naabrus ja Kadrioru pargi lähedus. «Käime Hansuga sageli Kadriorus rattaga sõitmas,» mainib mees.

Valgusküllane minimalism

90 m² korteri plaanilahendus meeldis tulevastele elanikele kohe. Välisuksest siseneja astub esikusse, kust trepp viib eluruumidesse.

Värvirõõmus lastetuba ärgitab väikeste asukate fantaasialendu.
Värvirõõmus lastetuba ärgitab väikeste asukate fantaasialendu. Foto: Teele Toova

Korterisse voogab katuseakendest palju valgust – päikselistel päevadel on heledate seinte ja puittalade-postidega ilmestatud interjööri õhustik eriliselt helge. Külmemal ajal lisavad õdusust kaminas praksuvad halud.

Ehkki lastele on kujundatud oma vahva mängumaa, tulevad poisid sageli elutuppa asjatama. Siis on näiteks köögis askeldaval emal või töönurgas toimetaval isal mugav jälgida nende tegemisi. Vahel mängivad isa ja vanem poeg kitarri. Hansul on lausa oma väike pill.

Kitarrimäng ja muusika paeluvad nii isa kui poega.
Kitarrimäng ja muusika paeluvad nii isa kui poega. Foto: Teele Toova

Pere ühistest ettevõtmistest jäädvustatud fotod, samuti sugulaste ja sõprade pildid on armsasti seatud ühele tugipostile. Aeg-ajalt see väljapanek täieneb uute fotodega. Peagi on oodata pere suviste rännakute ja tegemiste «aruannet».

Aeg näitab, kas Hansust saab insener või muusik.
Aeg näitab, kas Hansust saab insener või muusik. Foto: Teele Toova
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles