Ebapopulaarne arvamus: paneelmajade linnaosad on ebaõiglaselt alahinnatud elukeskkond

Copy
Lasnamäe.
Lasnamäe. Foto: Aimur Kytt / Shutterstock.com

Olen üle poole elust olnud mustamäelane ja hiljuti ostsin korteri just nimelt Mustamäele. Panin kirja põhjused, miks paneelmajade linnaosad rohkem tunnustust väärivad.

1. Tihe ühistranspordiühendus, lihtsad ja loogilised liinid. Vean kihla, et enamik nendest, kes väidavad, et Tallinn on maailma halvim koht, kus ilma autota elada, on liiga snoobid, et kaaluda kolimist linnaossa, mis on päriselt disainitud ühistranspordiga liikleva pööbli vajadusi silmas pidades.

2. Lapsed kasvavad üles vanemate autost sõltumatuna, hea huviringide valikuga, elades lähedal enda koolisõpradele ja tervislikus keskkonnas, mis motiveerib väljas liikumist. 

3. Mulle meeldib, et vastasmaja ei ole nii lähedal, et saan selle elanikele aknast tere öelda. Mind üllatab, kui paljud inimesed peavad praktiliselt metsaga ääristatud pikki üheksakorruselisi maju süngeks ja depressiivseks. Samas ollakse rahul kolme-neljakorruseliste majadega, mille vahele ei mahu mitte midagi peale kitsa asfaldiriba ja paari prügikasti.

Paneelmajade linnaosad ei ole nii rohelised kui Nõmme või Kakumäe, aga seal on palju muru ja puid. Erinevalt mõnest uuest linnaosast, kuhu on nagunii jäetud ülivähe ruumi rohelusele, ei pea 30 aastat ootama, et need istikud hakkaks puu nime väärima. Rohelus on suuresti loomulik, mitte sümmeetriliselt istutatud ja tülgastusttekitavalt ülepügatud.

4. Putukafoobikuna hindan seda, et linnaosa ei ole nii roheline, et kodu lähedal oleks vaablasepesa või jahedal suveõhtul peaks end väikeseks jalutuskäiguks sääsetõrjevahendiga pritsima.

5. Poed, huvitegevused, trenn, juuksur, kingsepp, kiirtoit – kõik on kodu lähedal.

6. Vähem ruutmeetreid ja pääsemine aiatöödest hoiab meeletult aega kokku. Mulle ei meeldi kohe üldse «maja ja aed kui terve elustiil» lähenemine.

7. Korteris elamine hoiab kokku raha ja see võrdub vabadusega. Ärme vaata siin ainult igakuiseid kulusid, mis võivad kehvemini soojustatud paneelikas talvel krõbedad olla, vaid ka maa ja elamu enda maksumust. Olen hetkel enda tööandjaga väga rahul, aga mulle meeldib idee sellest, et elustiil võimaldab mul vajadusel tööandjale keskmist sõrme näidata ja uus töö otsida või isegi madalamalt tasustatud amet valida. Ma ei vahetaks seda vabadust iialgi eramaja, suvila või mõne muu sellise luksuse vastu.

8. Paneelikakorter ei pea olema su vanavanemate oma, vaid võib olla renoveeritud moodsa vannitoa ja poolavatud integreeritud köögiga. Erinevalt uutest kortermajadest saad juba remonditud korterit ostes või ise seda korraldades midagi väga ainulaadset.

9. Ma tegelikult fännan väga nõukaaegset arhitektuuri.

Lõppkokkuvõttes olen veendunud, et suur osa Mustamäe ja Lasnamäe vihkamisest ei tule mitte nende linnaosade tegelikest puudustest, vaid eelarvamustest, «iu, nõukaaegne» ja «iu, töölisklass» ja «lastel peab ju oma aed olema, muidu ei ole see õige lapsepõlv» ja «eestlasena on mul geenides soov Vargamäe Andrest mängida ja iga nädalavahetus aias tuhnida ja siis kurta, et hobide ega sõprade jaoks aega ei ole».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles