Elutähtsad nipid, et suvel tehtud remont ei oleks lihtsalt ilus, vaid ka ohutu

Triin Brigitta Heidov
, Teemaveebide suvereporter
Copy
Foto: Shutterstock

Paljude puhkus algab ehituspoes, et kodu ilusamaks muuta. Elektriinsener Ragnar Roos soovitab remondi käigus üle vaadata ka kodu elektrisüsteemi, et ilus kodu oleks ka turvaline.

Probleemne elektripaigaldis tähendab suurt tuleohtu. Päästeameti andmetel said 2020. aastal eluhoonete tulekahjud kõige sagedamini alguse elektrist või hooletust suitsetamisest. Roosi sõnul peaks, aga tulekahju ära hoidmine üks remondi tegemise olulisemaid eesmärke, mis aga sageli jäetakse tähelepanuta.

Elektriseadmete väljavahetamine

«Nii nagu kõik muud kodused asjad, vananevad ka kaablid ja elektriseadmed. Ometi kipub elektrisüsteemidega olema nii, et kui nad on kord juba valmis tehtud, ei ole inimestel suurt motivatsiooni või teadmisi, et neid uuendada. Tegelikuses toimub aga pidev elektrisüsteemide innovatsioon, kus töötatakse välja üha turvalisemaid lahendusi.» räägib elektriinsener Ragnar Roos Eatonist.

Elektripaigaldise põhjalik uuendamine – kõigi kaablite, harukarpide, pistikupesade jms väljavahetamine – tähendab sisuliselt kapitaalremonti. Roosi sõnul on nende välja vahetamine suur töö, mille ette võtmiseks on mahti vähestel.

Elektrikapp on elektripaigaldiste süda

«Elektrikapis asuvad seadmed, mille ülesandeks oleks ülejäänud elektrisüsteemi kaitsta. Mitmetel juhtudel on elektrikapis vaid üksikud «korgid» ja needki võivad olla traadiga parandatud. Elektrikapi kaasajastamine on kõige lihtsam viis koduse elektrisüsteemi ohutuse tõstmiseks. Selline töö ei tähenda elamise remonti või isegi mitte suurt tolmutamist,» selgitab Roos.

Elektrikapis võivad olla erineva funktsiooniga kaitsmed: ülekoormuse ja lühise kaitsed on kõige levinumad, järjest enam kasutatakse ka rikkevoolukaitset ja võimalik on panna ka sädeluskaitset. «Ülekoormuse ja lühise kaitsmete kasutamine on olnud kohustuslik elektri kasutuselevõtu algusaegadest. Rikkevoolukaitse, mis kaitseb inimest, muutus kohustuslikuks alles 2013. aastal ning paljudes kodudes seda täna jätkuvalt pole,» selgitab Roos.

Eelista sädeluskaitset

Sädeluskaitse on Eesti standardi järgi lisakaitse, mida ei nõuta. Sädeluskaitse vähendab oluliselt elektripaigaldisest tulenevat tuleohtu ja on mitmetes Euroopa riikides, nt Inglismaal ja Saksamaal, paljude hoonete elektrisüsteemide kohustuslik osa. «Sädeluskaitse on kõrgtehnoloogiline seade, mis tunneb ära, kui kusagil elektripaigaldises on halb ja ohtlik kontaktühendus või sädelus juhtmete vahel. See on kasulik lahendus just vanemate paigaldiste puhul, mille kvaliteet võib olla ajas kaduma läinud. Sisuliselt kaitseb see nähtamatu ohu eest, lisaks on elektrikul seda kerge paigaldada. Kuigi seade on mõnevõrra kallim, tõstab see oluliselt elekrisüsteemi ohutust,» sõnab Roos. 

Ohtlikute kaablite ja pistikute väljavahetamine

Kuigi elektrikapi kaasajastamisega saab teha tuntava ohutushüppe, siis tuleks tähelepanu pöörata ka ülejäänud elektrisüsteemi osadele. Aeg-ajalt tasub üle vaadata kaablid ja pistikud, mis on nähtaval. Kui kusagil on midagi kahtlast või avariilist, siis tuleb see esimesel võimalusel välja vahetada. Ohud, mida ei tohi kunagi ignoreerida, on puuduvad lüliti või pistikupesa katted, lahtised juhtmeotsad või värvust muutnud kaabliisolatsioon.

Pistikupesade osas tuleb ka jälgida, et need oleksid korralikult seintele kinnitatud. Valgustid näitavad süsteemi tervist põledes: kui valgus väreleb või vilgub, võib kuskil süsteemis probleem olla. Kodu tasub tähelepanelikult üle käia. Samuti tuleb remonti tehes olla ettevaatlik, et ükski nael või kruvi seina sees kaablisse ei satuks. «Kaablite tuvastamiseks müüakse ehituspoodides spetsiaalseid vahendeid, mis elektrijuhi seina sees üsna hästi tuvastavad. Need on väärt abimehed ja oluliselt odavamad kui tagantjärgi seina sees kaablit parandada,» soovitab Roos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles