TARK TEADA ⟩ Miks tomatid lõhki kasvavad ning kuidas seda ennetada?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kasvuhoones ilutsevatel tomatitel on halb komme lõhki kasvada. Viljale tekkinud pragu avab ukse mikroobidele, mis võivad muuta tomati söömiskõlbmatuks. Õnneks ei ole see miski kohutav haigus: süüdlaseks on hoopis keskkonnatingimused.

Miks tomatid lõhki kasvavad?

Toidupoe riiulite vahel vaatavad vastu siledad ja läikivad tomatid, mil pole pragudest mingit märki. Nende tomatite tootmise iga etapp on rangelt kontrollitud ja reguleeritud, tagamaks täiuslik vili. Lisaks eemaldatakse kõik ebatäiusliku välimusega tomatid enne, kui need üldse poodi jõuavad. Kuid tomatid, mida kasvatate aias või kasvuhoones, peavad hakkama saama kõvasti heitlikumate tingimustega.

Tomativiljale tekkivad praod on täiesti normaalne nähtus ning paanikaks põhjust pole, seletab MSU õppejõud Gretchen Voyle BHG-le. Enamasti on see seotud taime ligipääsuga veele. Pikem kuivaaeg, millele järgneb tugev vihmasahmakas, mis kiirendab kasvu, tekitab olukorra, kus viljaliha enda mass suureneb kiiremini, kui nahk suudab järele kasvada.

Kui pragu tekib tooresse tomatisse, siis on vähe tõenäoline, et sellest asja saab. Ilmselt mädaneb see enne küpseks saamist ära. Seega on mõistlik selline tomat juba eos taime küljest eemaldada. Kui praod tekivad tomatile, millel on näha mingeidki küpsemismärke, tasub see samuti eemaldada ja tubastes tingimustes valmida lasta. Kui pragu tekib tomatisse, mis on juba enam-vähem küps, siis söö see lihtsalt kiiresti ära.

Näpunäiteid tomati lõhenemise vältimiseks

1. Kastke tomatitaimi järjepidevalt

Tomatid kasvavad kõige paremini, kui neid järjepidevalt kasta: ärge venitage kastmiste vahele jäävat aega pikaks. Kui kasvatate taime õues, tuleb hoolega ilma jälgida ja kastmisgraafikut pidevalt kohendada, kasvuhoones on see töö lihtsam. Kastes vältige vee sattumist taime vartele, lehtedele ja viljadele: sedasi väheneb haiguste tekkimise oht. 

2. Ümbritsege taim multšiga

Mulla niiskuse säilitamiseks laotage tomatitaimede ümber umbes viie sentimeetri paksune multšikiht. Multš aeglustab aurustamist ja aitab vältida mulla niiskustaseme kõikumist. Kasutage selleks orgaanilist materjali, näiteks õlgi või muru. 

Kusjuures seda nippi saab hästi kasutada ka teiste taimede puhul, eriti kui võtate ette pikema reisi ja taimed peavad ilma teieta nädal või kaks hakkama saama. 

3. Kasvatage pragunemiskindlaid tomateid

Leidub tomatisorte, mis taluvad niiskustaseme kõikumist üsna edukalt. Pragunemiskindlad tomatisordid on näiteks «Celebrity», «Juliet», «Plum Regal» ja «Pink Girl». Enne ükskõik mis tomatitaime ostmist kontrollige kindlasti selle juures olevat etiketti, küsige informatsiooni müüjalt ning uurige ise, mida teha, et selle konkreetse sordi viljad lõhki ei kasvaks.

*Suure populaarsuse tõttu taasavaldame 21.07.2022 ilmunud loo. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles