PILDID Haanja metsatukka peidetud mõis, kus isegi oma päris observatoorium!

Kodu.postimees.ee
Copy
Kõrgepalu mõis.
Kõrgepalu mõis. Foto: KV.EE

Keset muinasjutulist Haanja kuppelmaastiku, otse Mustjõe ürgoru kõrval, asub väike ja armas Kõrgepalu küla. Selle küla keskel kõrguval kuplil asub ümbruskonna uhkus – Kõrgepalu mõis.

Punase katusega mõisamaja ja kõrvalhooned on ümbritsetud põlispuudega täietud pargist. Sealt võib leida pärnapuid, lehiseid ja vahtraid. Loomulikult on pargis esindatud ka puude kuningas – tamm. Reljeefne ja väljapeetult künklik maastik annab kogu mõisakompleksile omanäolise ja Eesti mõistes lausa ainulaadse ilme, mis haarab teid oma lummusesse esimesest hetkest peale.

Kõrgepalu mõis.
Kõrgepalu mõis. Foto: KV.EE

Erinevaks majandamisüksuseks sai algselt Sänna mõisa juurde kuulunud Kõrgepalu juba 1973. aastal. Palkidest peahoone valmis oletatavasti millalgi 19. sajandi algul. Peale 1932. aasta suurt tulekahju taastati see esialgse projekti kohaselt ja kohandati kohaliku koolimaja tarbeks. Kõrvalhoonet kasutati hiljem kino-ja teatrimajana.

Kõrgepalu mõis.
Kõrgepalu mõis. Foto: KV.EE

Olenemata aegade raskusest ja üleelamistest, on mõis olnud alati heades kätes. Täiesti uue hingamise sai Kõrgepalu 2014. aastal, mil uued omanikud asusid seda renoveerima. Kuigi hooned pole muinsuskaitse all, võttis pererahvas eesmärgiks säilitada võimalikult palju mõisa tegelikust hingest ja lähtus looduslähedusest.

Külalistemaja.
Külalistemaja. Foto: KV.EE

Kestvad asjad sünnivad aeglaselt ja armastusega. Majavalduse 490 ruutmeetrist on tänaseks täielikult renoveeritud 150, kust kiirgab armastust igast pisiasjast. Vanad uksed, aknad ja põrandad on justkui pikast unest ärganud ja moodustavad savist ja lubikrohvist seinte ning stiilsete puitlagedega hubase ja väärika terviku.

Külalistemaja.
Külalistemaja. Foto: KV.EE

Lisaks on pööratud tähelepanu taaskasutusele täiesti omapärases võtmes. Pealtnäha vanadest ja kasututest keraamilistest plaatidest on saanud killud ja klidudest on käsitööna valminud võrratud käsitöömosaiigid.

Vahetatud on katus ja uuendatud kandvad osad. Asendatud on aegade jooksul pehkinud palgid ja kandetalad.

Külalistemaja.
Külalistemaja. Foto: KV.EE

Lahke pererahvas on mõeldud ka külalistele, kelle tarbeks on punastest tellistest moonakate majast saanud suvine külalistemaja. Renoveeritud mõisahoone neli tuba on aga mõeldud aastaringseks elamiseks. Puitmõisale lisab väärtust suitsusaun ja väliköök ning omapäraseks ja lausa harukordseks teeb paiga siia rajatud observatoorium.

Observatoorium.
Observatoorium. Foto: KV.EE

Pisike, armas ja parasjagu privaatne Kõrgepalu mõis koos oma veidi üle kümne hektarise maavaldusega, keset lummavat kuppelmaastikku, on kui muinasjutt muinasjutus. Linnakära asemel paitavad siin kõrvu looduse hääled ja rütmid. 

Kui see kõik äratab sinus huvi, siis antud mõis on müügis. Kuulutusega saab tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles