Tee nii, et peenras kasvanud küüslaugusaagist vähemalt pool aastat rõõmu tunda

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Peenras kasvav küüslauk juba on või hakkab vaikselt valmima. Mida teha, et saak raisku ei läheks?

Artikkel ilmus esimest korda 29.07.2022.

Mullast välja tõmmatud küüslauk tuleb esmalt puhtaks pesta. Ärge jätke seda vette likku, vaid puhastage kiirelt muld maha ning pange see kuivama. Järgmisena tuleb ära lõigata küüslaugu pealne vars. Seda ei tohi lõigata liiga lühikeseks, kuna siis võib küüslauk tohletama. Jätke alles vähemalt kümne sentimeetri pikkune varrejupp. 

Kõige paremini säilib küüslauk, kui see on ühe mugulana koos. Pole mõtet küüsi üksteisest eraldada. Allesjäänud varred peaksid olema piisavalt pikad, et küüslaugud üheks patsiks kokku põimida. 

Järgmisena tuleb valida küüslaugule koht, kus seda säilitada. Küüslaugupatsi saab riputada, kui patsi ei punu, siis võib need panna võrkkotti. Kui säilitada on vaja väiksemat kogust, siis sobib selleks ideaalselt keraamiline anum. Oluline on mitte hoida küüslauku valguse käes. Kelder ei ole hoiustamiseks parim koht, kuna seal on tihti niiske ning see säilimisele kaasa ei aita. Küüslauk tahab pimedat kohta, kus on hea õhuringlus ning kuiv. 

Sedasi käitudes peaks küüslauk säilima kuus kuud, hea õnne korral kauemgi. Reeglina säilivad väikesed küüslaugumugulad suurtest paremini. Peale esimese küüne eemaldamist on väga tõenäoline, et küüslauk hakkab idanema. Tavaliselt toimub see kümne kuni kahe nädala jooksul, peale esimese küüne eemaldamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles