TARK TEADA ⟩ Kas muru võib ikka komposti visata?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Niidetud muru oskab igaüks komposti visata. Kuid kas peaks?

Muru niitjaid on laias laastus kahte sorti: need, kes teevad seda regulaarselt ning need, kes teevad seda siis kui viitsimist on. Esimesse lahtrisse kuuluvad inimesed, ei pea üldse muru komposteerimisega jändama. Lühikesed murulibled, mis tagasi maale langevad, hakkavad lagunema ning annavad oma toitained pinnasesse tagasi. 

Teise lahtri rahvas peab aga muru komposteerima, sest pikkadest libledest moodustuvad murukäntsakad lämmatavad kõik, mis selle alla jääb. Lisaks muutuvad niidetud muru kuhjad kuivaks ja hakkavad kolletama. Mitte just kõige kaunim vaatepilt.

Kokku riisutud muru ei tohiks aga lihtsalt kompostihunnikusse visata. Tuleb jälgida rohelise ja pruuni komposti vahekorda. Rohelise komposti alla kuuluvad, nagu nimigi viitab, kõik, mis on roheline, kaasaarvatud muru. Pruuni komposti alla kuuluvad aga pruuni ja musta värvi materjalid nagu näiteks puulehed ja -koor, muld, oksad ja turvas. Pruun ja roheline materjal peavad olema tasakaalus, veelgi parem, kui need on laotud kihiti. Sedasi toimub lagunemisprotsess kõige efektiivsemalt.

Suvaliselt kompostihunniku peale loobitud muru hakkab kuivama ja moodustab üsna vintske mati. See moodustis ei taha aga hästi laguneda, mistõttu tuleb muru komposti sisse segada. Sedasi käitudes saab murust rammu täis kompost.

*Suure populaarsuse tõttu taasavaldame 31.07.2022 ilmunud loo.

Copy
Tagasi üles