NÄDALA AED ⟩ Taimedega lehetäide vastu!

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Pritsida tuleb nii, et taim tilgub ning märjad on ka lehealused. Vajadusel korratakse pritsimist.
Pritsida tuleb nii, et taim tilgub ning märjad on ka lehealused. Vajadusel korratakse pritsimist. Foto: Sander Ilvest

Koduaeda ei tasu kunagi liiga puhtaks klanida, sest mitmed meie mõistes umbrohud osutuvad hindamatuteks abilisteks taimi suvi läbi kiusavate lehetäide ja röövikute tõrjumisel. Nii tasub aianurka jätta kasvama kõrvenõgest, puju, soolikarohtu, varemerohtu, raudrohtu, vereurmarohtu jt taimi. Taimedest saab valmistada tõmmiseid, teed, leotisi, kääritisi ning kõigil neil on aias oma roll.

Taimsetel kaitsevahenditel on mitu head külge: nad mõjuvad üksnes otsesel kokkupuutel pehmekestaliste lehetäide ja röövikutega ega kahjusta teisi aiaelukaid, toimivad ennetavalt ehk lõhnapeletajana, eksitades pahalasi, kes valivad oma sihtmärgi välja lõhna järgi, ning ei saasta keskkonda ega ole inimestele ja tolmeldajatele mürgised. Lisaks on mitmetel taimseteks leotisteks ja kääritisteks kasutatavatel taimedel ka suur eeterlike õlide sisaldus, tugev lõhn ongi nende trump. Viimaste hulka kuuluvad näiteks küüslauk ja harilik puju. Mitmed taimed on pungil kasulikest mineraalainetest ja neid kasutades me ühtlasi väetame taimi ning parandame nende tervist.

Vasakult paremale: Rabarberilehed, harilik puju, kõrvenõges ja raudrohi on kõik väärtuslikud tõrjetaimed.
Vasakult paremale: Rabarberilehed, harilik puju, kõrvenõges ja raudrohi on kõik väärtuslikud tõrjetaimed. Foto: Sander Ilvest
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles