KUHU EDASI? ⟩ Prognoositud «halvad ajad» on muutunud metsikuks tarbimispeoks

Kodu.postimees.ee
Copy
Kinnisvara kiire hinnatõus on läbi.
Kinnisvara kiire hinnatõus on läbi. Foto: Shutterstock

Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman ütles, et viimase kahe ja poole aasta jooksul on hüplik majanduskeskkond juba turuosalisi õlgu kehitama pannud, sest prognoositud halvad ajad on asjaolude kokku sattumise tulemusel muutunud hoopis metsikuks tarbimispeoks ja keegi ei võta hoiatusi enam tõsiselt.

«Praegune olukord meenutab vägisi vanarahva muistendit karjapoisist, kes muudkui karjus külarahvale, et hunt on karjas. Kui lõpuks hunt tuli, siis ei uskunud teda enam keegi ja terve kari sai hukka,» täheldas Sooman.

Intressitõus on reaalsus. Kõrged energiakulud on reaalsus. Palgad ei jõua hinnatõusule järgi – ka see on Soomani sõnul reaalsus.

«Kõik ütlevad, et nüüd siis tuleb kriis. Seda seniks, kuniks järgmine hiromant teatab, et ka edasisest inflatsioonist pole pääsu, seega tuleb tarbida-tarbida-tarbida ja kui veel Euroopat laastav sõda peaks ka oodatust varem lõppema, siis on tervel maailmas käed-jalad tööd täis, et Ukraina üles ehitada ehk kuidas siis kriis tulla saab? Sõnumid on väga erinevad ja tavalistel inimestel pea pulki täis aetud,» rääkis ta.

Kiire hinnatõus on Soomani kinnitusel läbi, kuna ostujõud ei tule enam lihtsalt järgi. Meil pole mõtet ennast pidevalt Soome või Rootsiga võrrelda ja arvutada, et kasvuruumi on veel mitukümmend protsenti.

«Vaatame parem korraks Läti poole, kus hinnad märksa madalamad, kui Eestis. Pakkumiste arv on juba hakanud kasvama, nõudlus kahanema, inimeste igapäevased kulud suurenevad. Sektorisiseselt vaadates on igati loogiline, et 13 aastat väldanud hinnatõusuga on selleks korraks ühelpool,» lisas Sooman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles