TOESTA JA KÄRBI ⟩ Vaata, millised aiatööd tuleb augustis kindlasti veel ära teha!

Kodu.postimees.ee
Copy
Ära unusta koduaia vilju nautida!
Ära unusta koduaia vilju nautida! Foto: Pexels / CC0 Licence

Kuigi peenrad on endiselt täis värvilisi õitsejaid, hakkab üha enam värvi võtma ka kõik muu. Naudi nüüd neid ande, mida suvepäike on küpsetanud: ploome-õunu, mahlaseid köögivilju ning tummiseid tomateid. Hortese aiandi tegijad selgitavad, mida võiksid augustis oma aias kindlasti veel ära teha. 

Iluaias

Foto: Pexels / CC0 Licence

Veidi keelekastet

Nii lilli kui ka tarbeaeda kasta nüüd hommikuti, et taimede lehed jõuaksid kuivada enne kui temperatuur kiirelt tõuseb või siis ööseks langeb. Eriti tähelepanelik ole nende taimede suhtes, kes kasvavad amplites, istustuskastides või muudes konteinerites – nemad ei tohiks oma potis läbi kuivada. Kuu algul võid suvelilleampleid veel väetada, et nende ramm enne öökülmi ei raugeks.

Võitlus umbrohuga

Soojad ilmad ja vihmasagarad panevad ka umbrohud hoogsalt kasvama. Umbrohud röövivad kultuurtaimedelt toitaineid ning on heaks pelgupaigaks ka kahjuritele ning taimehaigustele.

Nopi närbunud õisi

Võta aega, et ära lõigata või näpistada suvelillede ja ka püsikute äraõitsenud õied. Nii saad suvelillede puhul pikendada nende õitsemisaega ning püsikud ei pea kulutama oma energiat seemnete kasvatamisele. Luba seemnete valmimist neile ühe- või kaheaastastele taimedele, keda kindlasti soovid ka järgmisel aastal oma aias näha.

Jaga ja istuta

Püsilillede õitsemist vaadates näed, missugused neist on kiduramaks jäänud. Ilmselt on nad liiga kaua ühes paigas olnud ja vajavad jagamisega noorendamist. Kevadel ja suve algul õitsevate püsilillede jagamiseks ja ümberistutamiseks ongi parim aeg augusti lõpp. Pärast ümberistutamist kasta neid kindlasti põhjalikult.

Lõika ja kärbi

Püga viimast korda sel hooajal lehtpõõsa- ja okaspuuhekke ning jätka puude ja põõsaste kujundamist. Hekkide välimus püsib korrektne, kui pügada neid ajal, mil võrsed on juurdekasvu lõpetamas ja tasapisi puitumas. Siis soodustab kärpimine pungade arenemist ja ettevalmistumist talveks.

Niida ja külva

Muru niida nüüd harva ja kõrgemalt ning korja muruniide kokku. Väeta seda kaaliumiväetisega. Taas on käes ka sobiv aeg muru külvamiseks.

Augusti keskel alusta kogu aia sügisväetisega väetamist, mis aitab taimedel külmale ajale tugevamana vastu minna. Kuu lõpus saad mulda pista esimesed sibullillede mugulad ja sibulad, mis sind kevadel rõõmustama hakkavad! Esimesena pane maha väikeste sibullillede, näiteks krookuste, kirgaslillede, lumekuppude, märtsikellukeste, puškiiniate, siniliiliate, samuti nartsisside ja püvilillede sibulad.

Üldjuhul on õige istutussügavus sibula kolmekordne läbimõõt, aga täpse info leiad ka pakendilt. Tähista istutuskoht, et sa hiljem sügisel või varakevadel samasse kohta taimi peale istutama ei hakkaks. Teisi sibullilli hoia veel pimedas ja jahedas. Nende istutamine algab septembris-oktoobris, sest nad tahavad juurdumiseks jahedamat mulda.

Suvitajad tuppa

Too tuppa tagasi aias või rõdul suvitanud toataimed. Ööd võivad nende jaoks juba jahedad olla. Vajadusel istuta need ümber või neist, mis noorendamist vajavad, pistikuid, sest noored taimed elavad talve tihti paremini üle.

Tarbeaias

Foto: Pexels / CC0 Licence

Saagikoristus

Korja järjepidevalt saaki. Ära lase kurkidel, suvikõrvitsatel ega aedubadel liiga suureks kasvada. Viljade korjamine ergutab taimi uusi moodustama. Naudi neid värskelt või tee hoidisteks. Valmivaid tomateid valikuliselt korjates ära unusta ka juba kärbitud latvadega taimi kastmast ja väetamast. Tuuluta päeval kasvuhoonet, et vähendada öösel sinna kogunenud niiskust.

Ööd muutuvad jahedaks

Piira viljade arvu kõrvitsal. Kui külge on jäänud kolm ja enam vilja, siis alates viiendast ei suuda taim enam täisväärtuslikku saaki moodustada. Jahedatel augustiöödel ole valmis kurke ja kõrvitsaid kattelooriga kaitsma.

Võta varajane kartul üles niipea, kui pealsed näitavad närbumise märke. Mida varem need eemaldada, seda väiksem on tõenäosus, et mugulad nakatuvad mädanikku ja kärntõvesse.

Marja- ja puuviljaaias

Foto: Pexels / CC0 Licence

Puhasta viljapuude alused kindlasti kõigist mahavarisenud viljadest – neist saab muidu hea kasvulava pahalastele. Eemalda haigustunnustega viljad ka okste küljest. Vähe rikutud ubinad keeda hoidisteks.

Puhasta, korista ja desinfitseeri

Korista luuviljalistelt puudelt (ploomid, kreegid) kõvasti okstele kinnitunud mädanemistunnustega viljakägarad. Vajadusel toesta rikkalikku saaki tõotavad viljapuud varakult. Korista, puhasta ning desinfitseeri kelder ja hoiuruumid enne sügisvarude kogumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles