PILDID ⟩ Nendele disainimuuseumite tähelepanu äratanud klaasesemetele tasub ruttu käpp peale panna!

Kodu.postimees.ee
Copy
Näitus «Sissejuhatus Eesti disaini».
Näitus «Sissejuhatus Eesti disaini». Foto: Erakogu

ÜRO on kuulutanud aasta 2022 rahvusvaheliseks klaasiaastaks ning kodu sisustajatel tasuks sel puhul disainimuuseumites- ja galeriides tähelepanelikult ringi vaadata. Mõni kodus väga vajalik ese võib juba mõne aasta pärast osutuda investeeringuks, mis end mitmekordselt ära tasub!

Parima kvaliteedigarantii annab mõne disaineri loomingu või konkreetse toote kuulumine disainimuuseumite kogusse. Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi (ETDM) näitusesaalides ringi vaadates leiab mitmeid põnevaid esemeid, millesse investeerides rõõmustab mitte ainult kodu ja selle elanikud, aga ka pangakonto.

Eino Mäelt

Eino Mäelti klaasid.
Eino Mäelti klaasid. Foto: Erakogu

Tarbeklaasi toodang oli meeletult populaarne juba paar aastat, kuid tänaseks juba mitmesaja euroni kerkinud hinnaga vaaside kõrval leiab veel tooteid, mille disain pole sugugi kehvem ja autorid vähem hinnatud, ent milleni hinnaralli veel jõudnud pole. Ühed sellised on näiteks Eino Mäelti disainitud kausid Kaali, mille hind on praegu veel Uuskasutuskeskustes ja vanavara laatadel alla kümne euro.

Kellele klaasivõlur Mäelti looming meeldib hakkab ja on valmis aga natuke suurema investeeringu tegema, peaks laatadel ringi käies silmad lahti hoidma ja katsuma endale saada mõned tema vaasi. Pildil vaasid sarjast Aster (1978).

Kuna Tarbeklaasi toodangut on hakatud ka võltsima, siis kindluse mõttes tee oma ostud kontrollitud taustaga müüjalt või ETDMi muuseumipoest!

Johannes Lorup

Johannes Lorupi klaasivabrik.
Johannes Lorupi klaasivabrik. Foto: Erakogu

Lorup, Tarbeklaasi eelkäija, on samuti hinnatud ning Lorupi toodete väärtus kindasti ei kuku. Näitusel «Sissejuhatus Eesti disaini» saad ülevaate Lorupi toodangust, mille osas suvistel vanavaralaatadel silmad lahti hoida tasub.

Agnieszka Aleksandra Bar

Agnieszka Aleksandra Bari vaasid.
Agnieszka Aleksandra Bari vaasid. Foto: Erakogu

Septembri lõpuni ETDM-s avatud näitus «Maailm läbi esemete»annab vihje, millistel klaasidisaineritel ka väljaspool Eestit silma peal hoida tasuks. Näitusel on väljas Poola naisdisainerite looming. Agnieszka Aleksandra Bar on nimi, mis tuleb kindlasti meelde jätta! Ta kasutab klaasi kui mitmemõõtmelist meediumi, mille kaudu jutustada tähendusrikkaid lugusid endast ja teistest. Tema sensuaalsed ja kunstipärased skulptuurid ning funktsionaalsed klaasesemed rikastavad igapäevaelu, pakkudes ruumi mõtisklusteks. Ta teeb koostööd käsitööspetsialistide ja klaasikeskustega nii Poolas kui ka mujal.

Kateriin Rikken

Kateriin Rikkeni valgusti.
Kateriin Rikkeni valgusti. Foto: Erakogu

Kateriin Rikken on Eesti klaasikunstnik, kelle tööd on praegu samuti väljas näitusel «Maailm läbi esemete». Rikken otsib oma loomingus pidevalt uusi võimalusi, olgu selleks siis uus lähenemine taaskasutusele või uued võimalused valgustite disainimisel. Pime sügis läheneb, need klaaskuplitega valgustid on seega igati kasulikud esemed, mis meelde jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles