RETSEPT ⟩ Karamelliseeritud sibulaga pirukaamps maitseb nagu eriti kalli restorani roog

Kodu.postimees.ee
Copy
Retseptis on kasutusel täitsa tavalised väiksemapoolsed valged sibulad, mis on küpsetamise käigus muutunud luksuslikult karamelliseks.
Retseptis on kasutusel täitsa tavalised väiksemapoolsed valged sibulad, mis on küpsetamise käigus muutunud luksuslikult karamelliseks. Foto: Kadri Raig/kahvliga.ee

Toidublogi kahvliga.ee autor Kadri Raig jagab imelihtsate pirukaampsude retsepti. Need maitsevad täpselt nii, nagu oleks tegemist eriti kalli restorani menüüst pärit roaga.

Ülilihtsad karamelliseeritud sibula ampsud

Vaja läheb:

  • 6 väikest sibulat;
  • 50 g võid;
  • paar rosmariinioksakest, ei ole hädavajalik ja võib asendada näiteks tüümianiga;
  • suts soola;
  • 200 g lehttainast, külmkapis sulatatud.
  1. Koori sibulad ja lõika need ristipidi pooleks. Proovi koorida nii, et sibulakihid jäävad otstest võimalikult palju kokku, siis seisavad need küpsedes paremini koos.
  2. Sulata pannil või, maitsesta see soolaga ja viska sisse ka paar rosmariinioksa.
  3. Lisa pannile sibulad, lõikepool peal, ning küpseta neid madalal kuumusel 15 minutit. Seejärel pööra sibulad ettevaatlikult ümber ja küpseta neid veel 15 minutit.
  4. Samal ajal soojenda ahi 220 kraadini, otsi välja minimuffinite küpsetamiseks mõeldud vorm ja rulli lehttainas kergelt lahti. Selle paksus võiks jääda umbes 4 mm.
  5. Lõika lehttaignast pisut muffinivormist suuremad ringid. Selleks on hea kasutada näiteks mõnda klaasi.
  6. Kui sibulad on kuldsed, siis tõsta need hästi ettevaatlikult muffinivormide põhja nii, et siiruviiruline lõikepool jääb allapoole. Jaga vormide vahel ka praadimisest pannile jäänud või ja rosmariiniokkad. Kata sibulad taignaketastega ja vajuta nende ääred kergelt sibulate ümber kokku.
  7. Küpseta ampse 15–18 minutit, kuni tainas on krõbedalt kuldne. Pärast ahjust võtmist lase ampsudel mõni minut jahtuda, seejärel kata pann lõikelauaga ja kummuta pirukakesed vormist välja. Pirukad on parimad soojalt, aga ka külmalt väga mõnusad ampsud.

Lisamärkused

Kui soovid pidupäeval aega säästa, siis saad sibulate hautamise eelmisel päeval ette teha. Saad peaaegu kõik ette teha kuni sibulate vormi tõstmiseni. Vahetult enne pidu kata vormis olevad sibulad taignaketastega ja küpseta.

Loomulikult võid teha sama pirukat ka suures vormis ja selle siis pärast väiksemateks tükkideks lõigata, aga erilisema sündmuse puhul on väiksed ampsud armsamad.

Kadri tegemistel ja retseptidel saab silma peal hoida tema blogis ja Instagramis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles