Aed, mis toidab meeli

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Maitse- ja ­lõhnataimed botaanikaaia meelte aias. 
Maitse- ja ­lõhnataimed botaanikaaia meelte aias. Foto: Kermo Benrot

Augustikuine aed lubab nautida kevadise vaeva vilju. Lilled õitsevad ennastunustavalt, aiast leiab kõiksuguseid maitseid, õhk on niiske ja täis vürtsikaid aroome. Enamasti me sellele ei mõtle, kuid taimedel on üldjuhul mitu head külge: kaunilt õitsevad taimed sobivad sageli ka toidu valmistamiseks või kasutamiseks ravimtaimedena.

Nad on välimuselt paeluvad mitte üksnes inimestele, vaid ka tolmeldajatele, ja toovad aeda elu. Seetõttu istutatakse tänapäevases aiakujunduses lõhna- ja maitsetaimi ilutaimedega läbisegi, samuti hoiab Tootsi peenra moodi istutusala taimede tervist, sest kindla taime lõhnale orienteeritud kahjustajad ei leia lõhnade virvarrist ihaldatud sihtmärki üles.

Lõhnavad ja erineva leheteks­tuuriga taimed kuuluvad tervendavate aedade kontseptsiooni, samuti aitab taimedega tegelemine taastada depressioonihaigete elurõõmu. Taimede lõhnad ja värvid säilitavad eakatel ja dementsusediagnoosiga inimestel kontakti oma lapsepõlve ja kallite mälestustega ning hoiavad neid tegusana. Kõigi meeltega aiaelule keskendumine aitab inimestel taastuda, pakub sügavat sisemist rahuldust ning maandab igapäevapingeid. Seda viimast võivad oma kogemusest kinnitada ilmselt kõik aednikud ning arvatavasti on see ka viimasel ajal nii populaarseks muutunud aianduse võidukäigu peapõhjus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles