KOHVI NAUTLEMISE KUNST Kuidas leida endale see õige kohviuba?

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kohvimaailm on lai ja pakub tarbijale kirevaid maitseelamusi, mis on nii värvikad, et tekitavad tihti küsimusi. Milline kohv mekib ikkagi kõige paremini ja kuidas leida endale meelepärane uba, sellest pajatab Oakohv.ee juht Endrik Reimer.

Medium vs dark

Poelettidel paiknevatelt kohvioa pakkidelt hakkavad üsna tihti silma sildid «medium» ja «dark». Seda, milline röstiaste ühele või teisele kohvisõbrale sobib võib üldistavalt kirjeldada nii: keskmine kuni tume röstiaste piimakohvi, kuid hele kuni keskmine musta kohvi sõpradele. Kuidas aga kohviuba valida, sõltub eelkõige maitse-eelistusest. Röstimise käigus tekkiv karamelliseerumine tekitab tugevamat, teravamat või isegi kibedamat mekki, mis aitavad piimakohvides kohvi maitsel paremini esile tõusta. Selle tugeva röstimise käigus hävivad aga kohvi pehmemad ja aromaatsemad maitsenüansid, mida tunneme rohkem kergema röstiastmega oast valmistatud mustas kohvis.

Hinnaklass

Alati ei pruugi kohvi kvaliteet sugugi selle hinnast sõltuda. Kohvi hinda mõjutavad väga paljud komponendid. Näiteks üks Itaalia suurimatest kohvitootjatest Gimoka ostab aastas röstimiseks kokku rohkem kohviube, kui terve Eesti, Läti ja Leedu kokku kohvi tarbib. Sellise mahu juures on kohvi kokkuostu hind märksa soodsam kui Eesti röstikojal, kes toodab valdavalt kohalikule turule. Kuna suur tootja müüb rohkem, saab ta ka suuremat röstrit kasutada ja see võimaldab tal omakorda tootmiskuludelt rohkem säästa. Samas pakub Eesti röstikoda täpsemat lähenemist eestlaste maitse-eelistustele.

Seega mitte kunagi ei tasu otsida samasugust maitseelamust Itaalia röstikoja kallimast tipploomingust ja Eesti röstikoja sama hinnaklassi specialty kohvist - need on kaks väga erinevat maitsete maailm ja erinevat sorti. Kui me räägime Itaalia röstist ja kohvidest, siis on ka seal Põhja- ja Lõuna-Itaalia vahel väga tugevad traditsioonilised erinevused. Lõunas on populaarsemad tumedama röstiastme ja suurema robusta sisaldusega kohvid. Põhja-Itaalias tarbitakse ja toodetakse suurema araabika sisaldusega keskmise röstiastmega kohvi. Tähtis on teada enda maitse-eelistusi ja teha ostuotsuseid sellest lähtuvalt - nii on ka väiksem võimalus pettuda.

Rohkem infot kohvi omaduste kohta saab kuuendat korda toimuvalt Tallinn Coffee Festivalilt, mis leiab aset 2. ja 3. septembril Tallinna Kultuurikatlas. Üritusel saab tutvuda paljude erinevate ja eriliste kohvisortidega, kohvivalmistusviiside ning -seadmetega. Lisaks kohvile on festivalil esindatud ka teised kuumad joogid nagu tee ja kakao ning avatud on tänavatoidukohad ja kohvikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles