E, 5.12.2022

RETSEPT ⟩ Kreemised maasika-rabarberi ruudud kaovad murdosa sekundiga laualt!

Kodu.postimees.ee
Kreemised maasika-rabarberi ruudud kaovad murdosa sekundiga laualt!
Facebook Messenger Twitter Whatsapp
Comments
Kreemised maasika-rabarberi ruudud.
Kreemised maasika-rabarberi ruudud. Foto: Kadri Raig/kahvliga.ee

Toidublogi kahvliga.ee autor Kadri Raig jagab eriti kreemise koogi retsepti. 

«Mõnikord on lihtsalt ellu midagi magusat tarvis. Ja mõnikord on vaja kodus kergelt väsinuks muutunud toiduained ära kasutada,» leiab Kadri. Ideaalis võiks koogil lasta enne sööma hakkamist rahulikult maha jahtuda, aga kes meist ikka nii kaua piinelda raatsib?

Kreemised maasika-rabarberi ruudud

300 g rabarberit

300 g maasikaid

Põhi + puru

150 g täistera kaerahelbeid

150 g mandlijahu

80 g võid

100 g mett

Näpuotsatäis soola

Täidis

300 g toorjuustu

3 keskmist muna

80 g suhkrut

  1. Eelkuumuta ahi 200 kraadini ning pane sinnasamma ahju kohe alguses sulama ka või. Minul läks või ahju savist kausiga, kus ma põhja ained hiljem kokku segan, aga võid loomulikult kasutada mõnda kuumakindlamat anumat :). Igal juhul hoia sel silm peal ning võta välja kohe, kui või enam-vähem sulanud on – selleks läheb vaid paar minutit ning saad selle välja võtta ammu enne ahju temperatuuri saavutamist.
  2. Ahju soojenemise ajal puhasta maasikad ning rabarberid – rabarber lõika 3-4 cm pikkusteks juppideks, suuremad maasikad võid pooleks lõigata ning väiksemad terveks jätta. Säti need küpsetuspaberiga kaetud plaadile ning pista ahju. Rösti neid kokku umbes 15 minutit kasutades pöördõhu režiimi.
  3. Kohe, kui või on sulanud, siis sega selle juurde mesi, kaerahelbed, mandlijahu ja tibake soola. Sega alguses lusikaga ning siis kätega kõik ühtlaseks. Tõsta umbes 2/3 purust ahjuvormi põhja ning suru õhukeseks kihiks. Seda on kõige lihtsam teha kätega ning kui puru liigselt kleepub, siis tee käed kergelt märjaks.
  4. Pane vorm ahju, kus juba küpsevad ees maasikad ja rabarber. Soovitan sättida pigem nii, et taimed jäävad kõrgemale ning taigen madalamale. Kuna kasutusel on pöördõhu režiim, siis saavad mõlemad mõnusalt kuuma ning kuna eeldatavalt võtad taimed ahjust enne välja, siis saab ka tainas hiljem niikuinii mõlemalt poolt kuumust. Koogipõhi peaks ahjus veetma kokku umbes 10 minutit, aga viska vahepeal pilk peale – kui tundub, et see hakkab juba korralikult pruunistama, siis alanda kuumust ja/või vaheta režiim tavalise peale.
  5. Kohe kui põhja välja võtad, siis lülita režiim kindlasti tavalise peale ning alanda kuumus 160 kraadini.
  6. Vahepeal sega kokku täidis – sega toasoe toorjuust suhkruga, siis lisa munad ning sega kõik ühtlaseks kreemiks.
  7. Koogi kokku panekuks kalla toorjuustu kreem koogipõhjale ning säti sellele röstitud maasikad ja rabarberid. Kõige peale pudista alguses üle jäänud puru ning küpseta umbes 35 minutit.
  8. Kui puru selleks ajaks koogi peal veel krõbe ei ole, siis viimaseks viieks minutiks võid kuumuse jälle 200 kraadini tõsta ning vajadusel isegi grillrežiimi tööle lülitada, et kook ka pealtpoolt mõnusalt krõbedaks ja jumekaks muutuks.
Märksõnad
Tagasi üles