RETSEPT ⟩ Kreemised maasika-rabarberiruudud kaovad sekundi murdosaga laualt!

Kodu.postimees.ee
Copy
Kreemised maasika-rabarberi ruudud.
Kreemised maasika-rabarberi ruudud. Foto: Kadri Raig/kahvliga.ee

Toidublogi kahvliga.ee autor Kadri Raig jagab eriti kreemise koogi retsepti.

«Mõnikord on lihtsalt ellu midagi magusat tarvis. Ja mõnikord on vaja kodus kergelt väsinuks muutunud toiduained ära kasutada,» leiab Kadri. Ideaalis võiks koogil lasta enne sööma hakkamist rahulikult maha jahtuda, aga kes meist ikka nii kaua piinelda raatsib?

Kreemised maasika-rabarberiruudud

Vaja läheb:

  • 300 g rabarberit;
  • 300 g maasikaid.

Põhi ja puru:

  • 150 g täistera kaerahelbeid;
  • 150 g mandlijahu;
  • 80 g võid;
  • 100 g mett;
  • näpuotsatäis soola.

Täidis:

  • 300 g toorjuustu;
  • 3 keskmist muna;
  • 80 g suhkrut.
  1. Eelkuumuta ahi 200 kraadini ja pane sinnasamma ahju kohe alguses või sulama. Minul läks või ahju savist kausiga, kus ma koogipõhja ained hiljem kokku segan, aga võid loomulikult kasutada mõnda kuumakindlamat anumat. Igal juhul hoia sel silm peal ning võta välja kohe, kui või enam-vähem sulanud on. Selleks läheb vaid paar minutit ja saad selle välja võtta ammu enne ahju temperatuuri saavutamist.
  2. Ahju soojenemise ajal puhasta maasikad ja rabarberid. Rabarber lõika 3–4 cm pikkusteks juppideks, suuremad maasikad võid pooleks lõigata ja väiksemad terveks jätta. Säti need küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja pista ahju. Rösti neid kokku umbes 15 minutit, kasutades pöördõhurežiimi.
  3. Kohe, kui või on sulanud, sega selle juurde mesi, kaerahelbed, mandlijahu ja tibake soola. Sega alguses lusikaga ja siis kätega kõik ühtlaseks. Tõsta umbes 2/3 purust ahjuvormi põhja ja suru õhukeseks kihiks. Seda on kõige lihtsam teha kätega ning kui puru liigselt kleepub, siis tee käed kergelt märjaks.
  4. Pane vorm ahju, kus juba küpsevad ees maasikad ja rabarber. Soovitan sättida pigem nii, et taimed jäävad kõrgemale ja taigen madalamale. Kuna kasutusel on pöördõhurežiim, siis saavad mõlemad mõnusalt kuuma ning kuna eeldatavalt võtad taimed ahjust enne välja, siis saab ka tainas hiljem niikuinii mõlemalt poolt kuumust. Koogipõhi peaks ahjus olema kokku umbes 10 minutit, aga viska vahepeal pilk peale: kui tundub, et see hakkab juba korralikult pruunistuma, siis alanda kuumust ja/või vaheta režiim tavalise peale.
  5. Kohe, kui põhja välja võtad, lülita režiim kindlasti tavalise peale ning alanda kuumus 160 kraadini.
  6. Vahepeal sega kokku täidis: sega toasoe toorjuust suhkruga, siis lisa munad ja sega kõik ühtlaseks kreemiks.
  7. Koogi kokku panekuks kalla toorjuustukreem koogipõhjale ning säti sellele röstitud maasikad ja rabarberid. Kõige peale pudista alguses üle jäänud puru ning küpseta umbes 35 minutit.
  8. Kui puru selleks ajaks koogi peal veel krõbe ei ole, siis viimaseks viieks minutiks võid kuumuse jälle 200 kraadini tõsta ning vajadusel isegi grillirežiimi tööle lülitada, et kook ka pealtpoolt mõnusalt krõbedaks ja jumekaks muutuks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles