TEE MÄRKMEID ⟩ Need 10 toataime ei pane varjulist kasvukohta pahaks

Kodu.postimees.ee
Copy
Toataime asukohta on vale valida ainult ruumikujundusest lähtudes, vaid taimele tuleb leida koht, kus ta ei jää kiduma.
Toataime asukohta on vale valida ainult ruumikujundusest lähtudes, vaid taimele tuleb leida koht, kus ta ei jää kiduma. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kodu varjulised nurgad on toataimedele kasvamiseks keerulised kohad. Taimemaailmast leiab siiski ka toataimi, kes neid pimedamaid nurki elavdavad ning kelle välimus ja heaolu valgusepuuduse tõttu ei kannata, kirjutavad Hortese aiandi tegijad. 

Aglaoneema

Aglaoneema paljudest liikidest sobivad varjulisemasse kohta üleni roheliste lehtedega variandid, nt malbe aglaoneema. Ta vajab kõrget õhuniiskust, sagedast piserdamist. Kasvab paremini madalas potis. On aeglase kasvuga.

Roniv filodendron

Taim on kiire kasvuga. Kui soovid tema kasvu pidurdada, kasuta väiksema lämmastikusisaldusega väetist. Taime õhujuured võib suunata potti mulla sisse. Oksi, mis segama hakkavad või välja venivad, kärbi või lõika välja kevadel. Lehtede regulaarne puhastamine tolmust on väga vajalik.

Havisaba

Vähenõudlik ja vastupidav sukulent. Tuleb hästi toime ka poolvarjus. Ideaalne taim jahedatesse kodudesse, sest armastab pigem jahedapoolset temperatuuri kui väga sooja. Ümberistutamist vajab harva. Enne järgmist kastmiskorda veendu, et muld on tahenenud, eriti oluline on see talvel!

Kollase leheservaga sordid eelistavad valgemat kasvukohta kui tumerohelise lehestikuga sordid. Kui valgust on liiga vähe, muutuvad tema lehed kollakaks!

Pesa-raunjalg

Rosetina kasvava lopsaka ererohelise lehestikuga sõnajalg. On vastupidavam kui õrnemate lehtedega liigikaaslased ja seetõttu eriti populaarne.

Kõrge nefroleep

45–60 cm pikkused sulgjad lehed moodustavad sobivates kasvutingimustes suure puhma. Teda võib piserdada kasvõi iga päev, sest armastab kõrget õhuniiskust! Sobib väga hästi näiteks aknaga vannituppa.

Romblehine tsissus

Vana hea tuntud ronitaim, leplik nii valgustingimuste kui ka õhuniiskuse suhtes. Liiga pikaks kasvanud võrsed võib lõigata tagasi, nii moodustab taim tihedama puhma.

Meeldiv monstera

Monstera ei pea kasvama täispäikeses või väga valges kasvukohas. Tema suured lehed on suurepärased valgusepüüdjad.

Kollakas kuldviljakpalm

Sellele troopikahõngu loovale taimele sobib aasta ringi tavapärane toatemperatuur (20–22 kraadi). Kasta teda korrapäraselt, kuna ta vajab suhteliselt palju vett ja niisket mulda. Jälgi siiski, et potti või alustaldrikule ei jääks seisvat vett, see ei mõju talle hästi.

Talvel, kui temperatuur ja valgustase madalam, on taime kasv aeglasem ning siis võiks lasta mullal kergelt (aga mitte täielikult) läbi kuivada. Talle meeldib väga piserdamine!

Vääris-mägipalm

Kasvab hästi ka varjulises või hajusas valguses. Taim ei talu tuuletõmbust. Suvisel ajaks peaks hoidma mulla pidevalt niiskena, kuid ka muul ajal ei talu ta läbikuivamist. Piserdada võib isegi kuni kolm korda päevas (eriti suvel ja keskküttega ruumi puhul). Lehti tuleks puhastada tolmust.

Sebralill

Tal on ebaharilikku värvi lehed, kust leiab nii rohelist, lillat kui hõbedast tooni. Talle meeldib rippuda ning soe kasvukoht eemal otsesest päikesevalgusest. Väga varjulises kohas kipub lehtede värv siiski tuhmuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles