TERE, KOOL! ⟩ IKEA sisekujundaja annab nõu, kuidas rahasäästlikult lapse tuba sisustada

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Foto: Ikea

Lapse kasvades tuleb tema tuba aeg-ajalt värskendada. Koolieeliku vajadused erinevad teismelise omast. Viimasele on isiklik ruum ka vahend eneseväljenduseks. IKEA sisekujundaja toob välja kõige olulisema, millega kasvava lapse eluetappidel arvestada, ning annab näpunäiteid, kuidas korraga tagada nii ruumi funktsionaalsus, turvalisus ja mängulisus ilma, et pärast haigutaks rahakotis tühimik.

Levinumad vead koolieeliku toas

Vajadus iseseisvuseks kasvab koos lapsega. See väljendub lihtsates asjades: võimalus ulatuda enda asjadeni ja korrastada neid, valida omale ise riideid jmt. IKEA sisekujunduse osakonna juhi Pedro Castro sõnul möbleerivad vanemad sageli oma lapse toa täiskasvanutele mõeldud sisutusega, jättes nii vahele olulise etapi lapse arengus. Spetsiaalselt lastele mõeldud mööblit saab aga kohandada vastavalt tema kasvule. See võimaldab luua ruumi, mis on lapsele mugav ja turvaline ning aitab ka kulutustelt kokku hoida.

"Kui lapse sündides ootab teda beebidele mõeldud mööbel, siis lapse kasvades satub vanem dilemma ette: millist mööblit valida, et see võimalikult kaua kestaks? Sageli kolivad beebid võrevoodist otse täiskasvanule mõeldud asemele. Lapsega kasvav mööbel muudaks ülemineku sujuvamaks: lapsel on turvaline ja inspireeriv ruum ning vanem ei pea seejuures iga paari aasta tagant uut mööblit soetama,” selgitas sisekujundaja.

Ta soovitab valida mööbli, mida on kerge lapse muutuvate vajaduste järgi ümber kujundada: pikendatavad voodid ning kombineeritavad hoiulahendused, mida saab vabalt erinevate lisadega laiendada.

“Suurepärane näide on lastetoa moodulkapp. Seda garderoobi saab igal ajal täiendada. Näiteks lisada uusi osi või asendada riidepuud sahtlitega. Hiljem saab toa interjööri värskendada või selle meeleolu muuta pelgalt uut värvi kapiuste või sahtlite esipaneelide valimisega, mis maksavad vaid mõne euro,” rääkis Castro.

Teine asendamatu lahendus raha säästa on valida lapse kasvu järgi reguleeritav voodi. Taolisi voodeid saab hõlpsalt pikendada kuni kaks meetrit.

Koolilapse mööbel olgu ajatu

Kõige olulisem esimesse klassi astuva õppuri toas on õpinurk töölaua ja tooliga. Vanem saab ruumi planeerida ja sisustada nii, et ta ei pea seda kooliea lõpuni kordagi muutma. Kuidas? Lahendus peitub ajatus disainis ja funktsionaalses mööblis, mis ei näe paari aasta möödudes lapsik välja. Sisekujundaja soovitab taas lahendusi, mida on lihtne kohandada vastavalt lapse kasvule. Näiteks reguleeritava kõrgusega kirjutuslaua tooli.

"Koolilaps vajab rohkelt ruumi kirjatarveteks, vihikuteks ja raamatuteks. Et need kirjutuslaual ei kuhjuks ega põhjustaks segadust, tasub mõelda ka erinevatele hoiulahendustele. Lisakapid laua kõrval, kergesti kinnitatavad seinariiulid, perfotahvel ja erinevad laua organiseerijad tagavad lapsele ruumi õppimiseks,” rääkis Castro.

Mängulisus on kohustuslik

Sisekujundaja nendib, et sageli tahame lapse tuba kujundada täiskasvanu perspektiivist. Pisematele mõeldud toa puhul ei tohiks unustada kaunistusi, aksessuaare ja värve. Need lisavad ruumile mängulisust ja ergutavad loovust. Praktilistel kaalutlustel saab ruumi kaunistada ka märkme- ja perfotahvlitega.

Võimalikult väikse eelarve juures soovitab disainer alustada toa renoveerimist kõigepealt ebavajalikust vabanemisega. Olgu nendeks vanad ja kasutamata esemed või mööbel. Järgmine samm on ruum värvida, seejärel sisustada. “Kulude jagamiseks ei pea kogu mööblit korraga ära ostma, vaid seda saab teha etapiliselt. Pealegi sobib lapsele puhas ja avar tuba, kus on voodi, mänguasjade panipaik ja kirjutuslaud, palju paremini kui kitsas mööblit täis ruum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles